Pogled na Laško. Foto: Turistično društvo Laško
Pogled na Laško. Foto: Turistično društvo Laško
Pomembna je tudi kulinarična podoba. Na sliki kuharji iz Pavusa. Foto: MMC RTV SLO
Laško
Laško ponoči. Foto: MMC RTV SLO

Sprehajalne poti, prilagojene invalidskim vozičkom, najem prilagojenih koles, prilagojeni dostopi do plaž in gora so primeri dobrih praks, ki osebam s posebnimi potrebami, starejšim in družinam omogočajo kakovostnejše preživljanje prostega časa, so sporočili iz Bruslja.

V turizmu še premalo poudarka na starejših in osebah s posebnimi potrebami
Kot so še zapisali, je turizem za starejše in osebe s posebnimi potrebami zaenkrat v velikimi meri še neizkoriščen turistični sektor. Z razvojem tovrstnega turizma pa mesta ne ponujajo le enakih možnosti tudi tem skupinam, ampak izboljšujejo tudi splošno kakovost turističnih destinacij. Zato se je Evropska komisija odločila, da letošnje nagrade za turistično odličnost posveti destinacijam, ki v ospredje postavljajo starejše in osebe s posebnimi potrebami.

Evropska komisija nagrade EDEN podeljuje za spodbujanje trajnostnih modelov turističnega razvoja v EU. Tokratna podelitev pa je že šesta po vrsti.

19 letošnjih nagrajencev
In katere so še druge nagrajene destinacije? Dolina Kaunertal v Avstriji, Ottignies-Louvain-la-Neuve v Belgiji, Svetvinčenat na Hrvaškem, Polis Chrysochous na Cipru, Lipno na Češkem, Haapsalu v Estoniji, regionalni naravni park Morvan v Franciji, Maraton v Grčiji, Kaposvár na Madžarskem, Cavan na Irskem, Pistola v Italiji, Liepāja v Latviji, Telšiai v Litvi, Horsterwold na Nizozemskem, Przemyśl na Poljskem, Jurilovca v Romuniji, nacionalni park Guara v Španiji in območje Taraklı v Turčiji.

Komisija je ocenjevala predvsem dostop do infrastrukture oz enostavno premikanje po sami destinaciji, dostop do destinacije z javnim prevozom, visoko raven storitev usposobljenega osebja, raznolikost aktivnosti, ki se jih lahko udeležujejo gostje in samo trženje destinacije.