Marija Ahačič Pollak je že desetletja razpeta med Slovenijo in Kanado, v kateri igra pomembno povezovalno vlogo v tamkajšnji skupnosti Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Marija Ahačič Pollak je že desetletja razpeta med Slovenijo in Kanado, v kateri igra pomembno povezovalno vlogo v tamkajšnji skupnosti Slovencev. Foto: MMC RTV SLO


Že desetletja je razpeta med Kanado in Slovenijo. "V Sloveniji je življenje malo drugačno kot v Kanadi in tukaj sem zelo rada. Najbolj pogrešam gore, planine in naravo ter seveda prijatelje," pravi rojena Tržičanka, ki je v Ljubljani študirala glasbo, pozneje v Montrealu pa likovno pedagogiko.
Pri 77 letih je še vedno dejavna na več področjih, svojo desetletja trajajočo glasbeno kariero pa je začela leta 1956 pri Avsenikih z legendarno pesmijo Tam, kjer murke cveto, ki jo še vedno pogosto zapoje. "Ko sem pela ob 60. obletnici Avsenikov, si nisem mogla misliti, da bo tak odziv, ko bom zapela," je dejala Ahačič Pollakova, in ob tem dodala, da je bila slovenska skupnost v Kanadi ob letošnjem obisku Avsenikovega vnuka Saša Avsenika nad njim navdušena. "Moram reči, da je resnično naslednik deda. Ljudje so bili pri nas navdušeni nad njim in njegovo skupino."
Njeno delovanje je zelo široko, od delovanja na radiu do vodenja ženske vokalne skupine Plamen. Že dolga leta je urednica radia Glas kanadskih Slovencev, ki ga je leta 1991 tudi ustanovila in ki je pomemben temelj. "Spet sem postala urednica, potem ko je urednik, ki sem ga 'strenirala', preminil," je povedala izjemno vitalna kulturna ustvarjalka, ki je marca 2005 za svoje vsestransko kulturno poslanstvo med rojaki in širšo skupnostjo prejela tudi red zasluge Republike Slovenije.
"Na ta zbor sem resnično ponosna, sestavljajo ga Slovenke po rodu, ki so vse rojene v Kanadi, a pojejo tako lepo slovensko, da nikakor ne morete ugotoviti, da niso rojene v Sloveniji. Kar je pa najboljše od vsega, je pa to, da sem jim dala slovensko dušo. Vsak lahko poje slovensko, vendar peti slovensko s slovensko dušo je pa drugače," je povedala o svojem zborovskem delovanju.
"Želiš, da bi se slovenstvo ohranjalo"
Na vprašanje, od kod jemlje energijo za vse dejavnosti, povezane s slovensko skupnostjo, ki jih počne prostovoljno, odgovarja: "Mislim, da vsi, ki živimo zunaj, in ki nam je slovenstvo drago, delamo to, ne da bi pomislili, da zapravljamo svoj denar. To delaš iz ljubezni do slovenstva, ker želiš, da bi se slovenstvo ohranjalo. Kar mene najbolj veseli, recimo pri zboru, je, da ta mlada dekleta postajajo prihodnje voditeljice. Imam zdaj že eno, ki že vodi oddaje na radiu, se je naučila slovensko, sicer pa moram žal poučevati v angleščini, saj ne znajo slovensko," je še povedala.

Čeprav je njeno življenje močno povezano s Kanado, tam živita tudi njeni hčerki, pa se vsakih pol leta izjemno rada vrne v domovino, kjer potem preživi drugo polovico leta.