Foto:
Foto:
Por
Por ima bogato in dolgo zgodovino, saj njegova uporaba sega daleč v stari vek. Foto: BoBo
Por
V hladilniku ga imate lahko do enega tedna, vendar ima močno aromo, ki utegne vplivati na druga živila v hladilniku, zato ga ovijte v plastično folijo. Foto: BoBo

Mlad por si lahko privoščite surov, kuhan ali prepražen, saj ima milejši okus kot čebula. Uporabljamo spodnji beli in svetlozeleni del pora, nekateri tudi liste.

Por vsebuje večjo koncentracijo antioksidantov, ki neposredno varujejo krvne žile in preprečujejo oksidativne procese v celicah ter zmanjšajo nastanek kardiovaskularnih bolezni in rakavih obolenj. Ugotovili so še, da z uživanjem pora zmanjšamo težave z arteriosklerozo, omilimo diabetes tipa 2, zmanjšamo čezmerno težo, omilimo revmatična obolenja in alergijska vnetja. Znanstveniki so v nekaterih raziskavah potrdili, da dokazano varuje pred razvojem raka na prebavilih.

Tudi Grki in Rimljani so ga jedli
Por ima bogato in dolgo zgodovino, saj njegova uporaba sega daleč v stari vek. Že več tisoč let ga uporabljajo v osrednji Aziji in Evropi. Grki in Rimljani so ga zelo cenili, še posebej zaradi ugodnega vpliva na glasilke. Grški filozof Aristotel je pripisal čisti glas uporabi večjih količin pora v prehrani, medtem ko je rimski cesar Nero menda užival por vsak dan, da bi njegov glas zvenel močneje. Domnevno naj bi ravno Rimljani prinesli por v Veliko Britanijo, kjer naj bi uspeval zaradi ugodnih vremenskih razmer. Legenda opisuje, da naj bi sv. David – zavetnik Walesa, svoje vojake v bitki proti Saksoncem prepoznal po poru, ki so si ga imeli na čeladah.

Hranjenje v hladilniku in zamrzovalniku
V hladilniku ga imate lahko do enega tedna, vendar ima močno aromo, ki utegne vplivati na druga živila v hladilniku, zato ga ovijte v plastično folijo. Por mora biti čvrst in čist s temno zelenimi listi in belim delom nad čebulico. Za shranjevanje ne sme biti ovenel ali porumenel, ravno tako mora biti čebulica cela, brez odrgnin. V hladilniku ostane svež tudi do dva tedna, shranjen v plastični vrečki obdrži tudi vlago. Kuhanega hranite v hladilniku le dva dni. Za pripravo v zamrzovalnik, ga blanširajte dve do tri minute, saj tako obdelanega lahko hranite v skrinji do tri mesece.

Por s slanino in gobami

Sestavine:
5 dag masla
4 rezine prekajene slanine
timijan
20 dag gob (šampinjoni ali gobani)
2 srednje velika pora, narezana na tanko

V ponvi stopite maslo, prepražite slanino, da postane zlato rjava, začinite s timijanom in dodajte gobe ter na drobno narezan por. Ko boste solili, imejte v mislih, da je slanina že slana. Pokrijte s pokrovko in kuhajte na zmerni temperaturi 20 do 25 minut, da postane por mehak.

Priporočljivo je, da so čebulnice na vašem jedilniku vsak dan, pa naj bo to por česen ali čebula. Por narežite na kolobarja pet minut pred uporabo, da obdrži vse hranljive lastnosti, saj je bogat vir mineralov in vitaminov. Narezanega kuhate približno osem minut, celega pa 16, saj se čas kuhanja podvoji. Tudi pražite ga ne dlje od osmih minut. Zelo dobro se poda zraven kot začimba v juhah, omakah, zelenjavnih pitah ali narastkih.

Še nekaj namigov za uporabo pora:
• Polivko za poletne solate lahko naredite tako, da narežete por ter dodate janež, timijan in ožeto limono.
• Narezan na kolobarje, popestri okus različnim krompirjevim in mesnim juham.
• Kot začimbo ga ne pozabite dodati v omlete.
• K ribam, perutnini ali govejim zrezkom se dobro poda dušen por z janežem ali gorčičnimi semeni.