Danes je glavni krivec za sladkorno bolezen debelost, ki jo povzročajo pomanjkanje gibanja, nezdrava hrana in pitje sladkih pijač. Foto: EPA
Danes je glavni krivec za sladkorno bolezen debelost, ki jo povzročajo pomanjkanje gibanja, nezdrava hrana in pitje sladkih pijač. Foto: EPA
Jejte preprosto hrano. Foto: EPA

Kot vsi drugi naj bi sladkorni bolniki še posebej pazili na to, da zjutraj pojedo zajtrk in si čez dan privoščijo več obrokov, ki naj jih zaužijejo v miru. Teh osnovnih vodil veliko ljudi še vedno ne upošteva. Uživajo lahko tudi sladice, vendar morajo priložnosti zanje samo nekoliko načrtovati. "Sladkor ni problematičen, lahko se ga je, pomembno pa je, kdaj to je. Po obilnem raznolikem kosilu, kjer je bilo veliko zelenjave, lahko pojemo tudi pecivo," je povedala dr. Vilma Urbančič, gostja v oddaji Svetovalni servis.

Zdrava hrana ni tudi draga
Dr. Urbančičeva svetuje uživanje sezonskih živil, ki so zrasla na naših tleh in takšnih jedi, kot so jih uživali naši predniki. "Zdrava hrana je tista, ki ni prepotovala stotine kilometrov, da bi prišla do nas. Zdrava hrana tudi ni draga," je še dodala dr. Urbančičeva, ki je poudarila, da je zdrava hrana tudi preprosta. Lahko si pomagamo še, če uživamo živila, ki so bogata z vlakninami. Zaradi vlaknin telo nekoliko počasneje absorbira snovi iz hrane, posledično je tudi nihanje sladkorja manjše.

Sladkorna, stres in diabetično stopalo
V zrelih letih je pogostejša sladkorna tipa 2, ki je odraz iztrošenja trebušne slinavke, to je oblika, za katero danes oboleva tudi vedno več mladostnikov, čeprav ta skupina v preteklosti ni bila ogrožena. "Diabetes je epidemija svetovnih razsežnosti, vse na račun nezdravega načina življenja," pravi dr. Urbančičeva, znaki, po kateri ga prepoznamo, pa je poleg povišanega sladkorja v krvi lahko še odvajanje velikih količin urina, močna žeja ali pa nenadzorovana sprememba v telesni teži.

Oboleli lahko na različnih delih telesa opažajo tudi glivice kvasovke: "Na sluznici osebe, ki imajo povišan sladkor, imajo glivice vse, kar potrebujejo." Sladkorna bolezen se lahko pojavi oziroma podivja tudi zaradi stresa, povzročijo pa jo lahko tudi nekatera zdravila. Kot je že znano, imajo več možnosti, da zbolijo, tisti, ki imajo bolezen v družini. Ena od najhujših posledic sladkorne bolezni je t. i. diabetično stopalo. Bolezen namreč lahko povzroči slabše zaznavanje za toploto in dotik na področju stopal, zaradi česar hitro pride do poškodb. Če se te ne zacelijo pravilno ali pa jih morda celo ne opazimo, lahko pride do okužb, ki jim lahko sledi celo amputacija noge.