Z aktualno naslovno temo, Prišleki, in z njo povezanimi zgodbami vseh oblik in angažmaja, od literarnih do tistih, ki jih piše življenje, bodo dnevi zapolnjeni od 27. februarja do 7. marca. Foto: Spletna stran festivala
Z aktualno naslovno temo, Prišleki, in z njo povezanimi zgodbami vseh oblik in angažmaja, od literarnih do tistih, ki jih piše življenje, bodo dnevi zapolnjeni od 27. februarja do 7. marca. Foto: Spletna stran festivala
Knjiga z naslovom Pismo Adni je nastala pod vtisom festivalskega fokusa Prišleki – vseprežemajoča evropska in svetovna tema lanskega leta, ki nas bo zaposlovala tudi v prihodnje. Foto: Spletna stran festivala
Trinajsta Fabula vabi obiskovalce v mesto literature, kot lahko Ljubljano naslavljamo od letos, ko jo je Unesco vključil v svojo mrežo kreativnih mest. Foto: Spletna stran festivala

Prvi prozni mnogoboji se začenjajo danes v Layerjevi hiši v Kranju, pod vodstvom Boštjana Gorenca - Pižame in Saše Stareta pa se bodo nadaljevali še v Solkanu (11. 2.), Ljubljani (23. 2.), Mariboru (25. 2.) in Krškem (26. 2.). Veliki finale se bo zgodil dan po uradnem začetku Fabule, 28. 2, v ljubljanski Kavarni Moderna.

Poleg tega Fabulo napovedujejo trije februarski dogodki iz sklopa Fabula pred Fabulo, ki se bodo zgodili v Mariboru (Kjer pišem, sem doma z Vesno Milek in Nino Flisar), Novem mestu (Zapustiti svoje pleme z Gabrielo Babnik in Andrejem E. Skubicem) in v Trstu (predstavitev dokumentarnega filma Tihotapci identitete Ervina Hladnika Milharčiča in Marije Zidar) in se vežejo na osrednjo letošnjo temo fabule Prišleki. Prav tako pa bo mogoče že od srede februarja v knjigarnah po dostopni ceni najti Fabuline žepnice.

Severni deli Evrope in Kolumbija
O Prišlekih in z njimi povezanimi zgodbami v vseh oblikah in angažmajih se bo torej v Ljubljani - mestu literature - na Fabuli govorilo od 27. februarja do 7. marca. Gost uvodne slovesnosti bo nemški avtor Matthias Göritz, medtem ko bo osrednji gost festivala morebitni nizozemski kandidat za nobelovo nagrado Cees Nooteboom (nastopil bo 2. 3.), prišel pa bo tudi Kolumbijec Juan Gabriel Vásquez, ki ga med drugimi hvalijo Vargas Llosa, Franzen in Fuentes.

Zadnji gost pa bo islandski pisatelj Sjón, znan tudi kot avtor besedil za Björk (njene pesmi bo na sklepni slovesnosti interpretirala Katja Šulc), v pogovoru z njim pa bomo izvedeli več o mitoloških podobah Islandije.

Strip na Mladi Fabuli
Slovenska avtorica letošnje Fabule bo ilustratorka Samira Kentrić, avtorica avtobiografskega grafičnega romana Balkanalije. Na festivalu bo v sklopu Mlada Fabula predstavila svoj novi strip Pismo Adni, namenjen starejšim najstnikom, vodila pa bo tudi striparsko delavnico.

Pri založbi Beletrina, ki festival organizira, bodo v zbirki Fabuline žepnice po dostopni ceni izšla dela nekaterih letošnjih gostov. Gre za Nooteboomovo delo Raj izgubljeni, Vasquezov roman Zvok stvari, ki padajo in Pančićevo delo Aleja Viktorja Bubnja. Pri Literi je sicer izšel Göritzev roman Sanjači in grešniki, tik pred izidom pri Cankarjevi založbi pa sta Sjonovi noveli Modra lisica ter Fant, ki ga ni bilo.

Begunci otroci, begunci akademiki
O festivalskem fokusu Prišleki bodo po napovedih vodje festivala Renate Zamida spregovorili vznemirljivi misleci, aktivisti, publicisti in angažirani strokovnjaki. Med njimi nizozemski esejist Peter Vermeersch, francoski intelektualec Jean-Claude Milner, filozofinja Alenka Zupančič, hrvaški filozof Srećko Horvat ter srbski novinar, kolumnist in kritik Teofil Pančić. Njihovi pogovori se bodo vsi vrteli okoli aktualnih akademskih migracijah, z Anico Mikuš Kos, ki je otrokom na terenu posvetila vse življenje, pa se bodo pogovarjali o otrocih beguncih.