Ciklus oddaj o Jožetu Privšku, ki je znal note brati prej kot črke
Oddaje ob torkih na 1. programu Radia Slovenija
Objavljeno: 13. junij 2017 ob 14:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Jože Privšek
Jože Privšek (1937-1998). Foto: Osebni arhiv
Jože Privšek
Tudi letošnja Poletna noč, ki bo 21. junija na Kongresnem trgu, je posvečena mojstru Jožetu Privšku, saj letos mineva 80 let od njegovega rojstva. Foto: Osebni arhiv

"Vse poletje nas čaka zastor, za katerim bo sedel Jože Privšek, mi pa bomo ta zastor vsak torek počasi dvigali in nizali spomine na ta genialni glasbeni um, ki je naš orkester vodil več kot tri desetletja."

S temi besedami je glasbena urednica na 1. programu Radia Slovenija Alja Kramar napovedala ciklus oddaj o Jožetu Privšku. Letos namreč mineva 80 let od rojstva tega mojstra, ki se je ponašal z absolutnim posluhom. O liku in delu Jožeta Privška je zagotovo premalo znanega, še posebej če upoštevamo, kakšen pečat je pustil v slovenskem glasbenem prostoru.

S prvo oddajo, naslovljeno Big Band RTV Slovenija se predstavi, ki bo na sporedu drevi ob 22.40, se začenja prva v vrsti oddaj, ki se bodo poklonile temu velikanu slovenske glasbe. V prvi oddaji bo med drugim mogoče slišati skladbo Vozi me vlak v daljave, ki jo je leta 1958 zapela in posnela Marjana Deržaj. Tudi skozi nadaljnje oddaje ciklusa se bodo nizali spomini, predvajali redki posnetki njegovih izjav, manj znane skladbe, posnetki koncertov, zanimivosti iz njegovega življenja in ustvarjanja. Slišati bo mogoče tudi nekaj Privškovih izjav in komentarjev, ki so zelo redki in zato še dragocenejši.

Tudi pomoč časopisnih in radijskih arhivov
Radijske oddaje bodo v posluh prinesle tudi prve radijske posnetke skladb, pod katere se je podpisal Privšek in segajo v leto 1957. To so posnetki s Kvintetom Jožeta Kampiča, pri katerem je Privšek takrat igral tudi vibrafon. Ob teh bo mogoče slišati še redko predvajane posnetke njegovega ustvarjanja, med njimi na primer tudi prvi ohranjeni posnetek koncerta Plesnega orkestra RTV Ljubljana na Festivalu jugoslovanskega jazza iz leta 1965, ki ga je vodil Privšek.

Jože Privšek, Jeff Conway ali Simon Gale
Jože Privšek (1937) je že zelo zgodaj pokazal glasbeno nadarjenost, saj je note znal brati prej kot črke. Njegovo prvo glasbilo je bila harmonika, sledila sta klavir in nato vibrafon. Z radijskim, takrat Plesnim, orkestrom je kot drugi pianist začel sodelovati že leta 1954. Prvič je stal pred orkestrom na začetku leta 1958, a ne pred ljubljanskim, temveč beograjskim. Plesni orkester Radia Ljubljana je prvič javno vodil leta 1961 na koncertu v Slovenski filharmoniji.

Privšek je študiral na Berkleeju v Bostonu in bil takrat šele tretji gojenec iz nekdanje Jugoslavije na tej šoli. Še danes menda nekaj njegovih del in aranžmajev uporabljajo kot študijsko gradivo. Jože Privšek se je velikokrat, predvsem v tujini, predstavljal kot Jeff Conway ali kot Simon Gale.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
poloncic
# 13.06.2017 ob 17:59
Prešeren slovenske glasbe.
Kot Jeff Conway bi imel veljavo Burta Bacharacha.
Tako pa je ustvaril najlepši “soundtrack“ slovenske zrele mladosti.

Njegovi aranžmaji tudi za najbolj preproste reči so sijajni in bogati.

Upam, da se spomnijo tudi njegove filmske glasbe, zlasti za Klopčičeve filme,
globoki tokovi, ki sodijo v vrh te zvrsti nasploh.

Lahko bi se ga spomnila tudi TV..
liliput793
# 13.06.2017 ob 15:51
Takratna mladina iz orkestra bi naj ga imela dovolj, obtožen plagiatorstva je par let pred penzijo razočarano zapustil rtv...
klasična slovenska zgodba o uspehu: slovenec slovencu...slovenec.
Škoda, tudi danes bi bil frajer
mismasmiki
# 13.06.2017 ob 14:46
Velik umetnik!
palbinc
# 13.06.2017 ob 15:26
eden najboljših in najbolj ustvarjalnih slovenskih glasbenikov. Ali kdo ve, zakaj so se ga na RTV 'hoteli rešit' (kot je dejala na TV ga. Budau)?
el kondor prevc
# 14.06.2017 ob 15:05
Ali kdo ve, zakaj so se ga na RTV 'hoteli rešit' (kot je dejala na TV ga. Budau)?

Bil je velik domoljub, zaveden Slovenec. Študiral je na ameriškem Berklee College of Music v Bostonu, blizu mu je bil ameriški način razmišljanja, ameriški stil glasbe. Lahko si misliš kakšen odnos je imela partija do domoljubja, Amerike itd. Takšnih komunisti niso marali.
Facebook