Foto:
Foto:

Vzroke za to lahko poiščemo tako v visoki estetski vrednosti njegovih kompozicij kot tudi v njegovem precej nenavadnem življenju. Čeprav spada med najvidnejše predstavnike evropskega glasbenega modernizma in se njegova opera Črne maske lahko postavlja ob bok največjim dosežkom predstavnikov t. i. druge dunajske šole (Schönberg, Berg), pa njegovo življenje in delo nista bila podrobneje predstavljena širši slovenski javnosti.

Kogojev življenjepis se bere kot napeto iskanje lastne osebnostne identitete. Igrani dokumentarni film prepleta odlomke in vsebino iz opere Črne maske s Kogojevimi biografskimi dejstvi in tako vzpostavlja vzporednice na ravni iskanja identitete. Odlomke s tv-posnetka letošnje uprizoritve opere v SNG Operi in balet Ljubljana in iz nekaterih drugih kompozicij dopolnjujejo dokumentarne pripovedi osrednjih raziskovalcev Kogojevega skladateljskega opusa in življenja (I. Klemenčič, U. Lajovic, J. Jež) in Kogojeve vnukinje Snežane Bahor.

V vlogi povezovalca in Marija Kogoja nastopa igralec Milan Štefe. Igrajo tudi Zvone Hribar, Matejka Jagodic, Grega Čušin, Boris Ostan, Kajetan Bajt in drugi.