Sestra Doris vari pivo od leta 1975. Foto: Twitter
Sestra Doris vari pivo od leta 1975. Foto: Twitter
Znani so tudi že novi modeli vrčkov za letošnji Oktoberfest. Foto: EPA

Skriti biser se skriva za zidovi samostana, kjer spreminja vodo v pivo že več kot 40 let. Sestra Doris je dokaz, da je ženskam v Nemčiji namenjena večja vloga, kot le obiranje hmelja in promoviranje piva. Na Bavarskem zna namreč variti pivo le peščica žensk.

Sestra Doris začne svoj dan ob pol štirih zjutraj z molitvijo. Nato se odpravi v sobo, kjer vari pivo - precej nenavadno opravilo za redovnico. Toda običajni vsakdanjik redovnice je zamenjala za proizvodnjo piva, ko je umrla njena predhodnica, ki ga je varila od leta 1930.

"Varjenje piva je ženski poklic," je povedala v pogovoru za CNN. Ponosno tudi pove, da sta količina proizvodnje in kakovost v obratnem sorazmerju. Še vedno uporablja stare načine varjenja, tako da v enem letu proizvede le 3.000 hektolitrov. Toda njenega piva ne izvažajo, vendar ga prodajajo samo po skritih kotičkih na vzhodnem Bavarskem.

Nemci tudi drugje posvečajo veliko pozornosti pivu. V teh dneh so v polnem teku priprave za nov veliki praznik piva, Oktoberfest. V Münchnu je že potekala predstavitev novih modelov vrčkov za letošnji festival.