Jožica Kučera pravi, da se zelo veseli izmenjave in potovanja v Španijo. Foto: Center starejših Zimzelen - Topolšica
Jožica Kučera pravi, da se zelo veseli izmenjave in potovanja v Španijo. Foto: Center starejših Zimzelen - Topolšica
Našo upokojenko čakajo lepi sončni zahodi ob Sredozemski obali. (fotografija je simbolična) Foto: EPA

Jožica bo tako teden dni spoznavala upokojenski vsakdan ob španski sredozemski obali, nedaleč od Barcelone, Ribas pa bo teden dni preživel v centru starejših Zimzelen v Topolšici. Dinamična upokojenka se počitnic v Španiji zelo veseli, saj rada potuje in spoznava nove ljudi in kraje.

"Enkrat na leto se za dva meseca odpravim na obisk k nečakinji v Kanado. Veselim se napovedane izmenjave in potovanja v Španijo. Kar sanjam že o tem. Strah me ni, komaj čakam. Znam nemško, angleško bolj slabo, a se bom že nekako sporazumela," je pred odhodom povedala Jožica Kučera.

S trebuhom za kruhom na Dunaj
Rodila se je na Ponikvi pri Žalcu, potem ko se je izučila za kuharico, pa je odšla s trebuhom za kruhom v Avstrijo, kjer je živela in delala 50 let in si tam tudi ustvarila družino. Pred petimi leti ji je umrl mož, kar jo je zelo pretreslo. "Zbolela sem, zato sem se tudi odločila, da se vrnem v domovino, kjer imam sorodnike. Svojih otrok nimam, v Velenju pa živi moj brat z družino. Načrtovala sem nakup stanovanja, vendar sem ugotovila, da sem starejša in se ne morem na nikogar nasloniti, da bi mi pomagal."

Kot dodaja, svoje odločitve za preselitev v dom ne obžaluje. "Zelo sem zadovoljna, moj dan je izpolnjen: telovadim, hodim plavat v bližnje terme, ukvarjam se z rožami, sprehajam se, pogovarjam s sostanovalkami, udeležujem se prireditev … Če mi do tega ni, pa se s taksijem odpeljem v Velenje po trgovinah ali pa na obisk k bratu,« našteva dejavnosti, s katerimi si popestri dneve v domu starejših.

Pester program za gospoda Ribasa
Medtem ko bo sama uživala pod vročim španskim soncem, pa bo v zavetju hlada koroških gozdov užival 81-letni Miquel Ribas. Ker ne zna slovensko, so se organizatorji izmenjave hitro znašli. Gospodu Ribasu bodo jezikovne prepreke pomagale premostiti "študentke" španščine pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje in dijakinje Šolskega centra Velenje. Kot pravijo v centru za starejše, bodo za gospoda Ribasa pripravili tudi različne dejavnosti, v okviru katerih bo spoznaval naše kraje in kulturo, srečal pa se bo tudi s špansko veleposlanico v Sloveniji Anunciado Fernández de Córdova.

Gre za prvo mednarodno izmenjavo v okviru spletne platforme LinkedAge, ki spodbuja mobilnost seniorjev, in je bila lani razglašena tudi za najpodjetniško idejo.