Slovo kavboja - umrl legendarni Glenn Campbell
Znan po zimzeleni uspešnici Rhinestone Cowboy
Objavljeno: 9. avgust 2017 ob 08:44
Nashville - MMC RTV SLO

Glen Campbell je bil na zadnji turneji leta 2011, ko mu je spomin že pešal. Foto: Reuters
S soprogo Kim, s katero je bil poročen 35 let, in hčerko Ashley, ki je šla po očetovih stopinjah. Foto: Reuters
Poklon Campbellu na Pločniku slavnih v Hollywoodu. Foto: Reuters

V 82. letu starosti je umrl Glen Campbell, legendarni ameriški pevec, ki je uspešno združeval country in pop. Najbolj znan je po skladbi Rhinestone Cowboy.

Novico o Campbellovi smrti je na njegovi spletni strani sporočila glasbenikova družina. "Z najtežjim srcem sporočamo izgubo predragega soproga, očeta, dedka ter legendarnega pevca in kitarista Glena Travisa Campbella. Namesto cvetja lahko donacije nakažete v spominski sklad Glena Campbella in dobrodelno organizacijo BrightFocus," so zapisali in se zahvalili za vsa sožalja.

Campbell je umrl v Nashvillu po nekajletnem boju z alzheimerjevo boleznijo, ki so mu jo diagnosticirali leta 2011, leta 2014 pa ga preselili v zasebno ustanovo za bolnike z alzheimerjem in demenco nedaleč od njegovega doma.

Njegovo spopadanje z izgubo spomina je bilo prikazano v ganljivem dokumentarnem filmu Glen Campbell: I’ll Be Me (2015), v katerem so avtorji spremljali Campbella in njegovo družino na njegovi zadnji turneji leta 2011, ko mu je spomin že pešal.

Igral za Elvisa in Sinatro
Leta 1936 v Arkansasu rojeni pevec je izdal več kot 70 albumov, prodal več kot 45 milijonov plošč, bil nagrajen z desetimi grammyji in sprejet v dvorano slavnih countryja. Preden mu je uspelo kot solističnemu izvajalcu, je bil Campbell v 60. letih studijski glasbenik, ki je snemal s takimi velikani ameriške glasbe, kot so Dean Martin, Nat King Cole, The Monkees, Merle Haggard, Elvis Presley, Frank Sinatra in Phil Spector ter igral na koncertnih turnejah z The Beach Boys.

Pevec, ki je s svojo pojavo in nostalgičnimi pesmimi postal znan kot kavboj s kitaro, je posrečeno spajal country s popom, poleg zimzelenega Rhinestone Cowboya pa nanizal še uspešnice, kot so Gentle on My Mind, Wichita Lineman, By the Time I Get to Phoenix in Galveston.

Od glasbe do filma
V 60. in 70. letih je Campbell nastopal tudi v filmih, med drugim v filmu Pravi pogum (True Grit) z Johnom Waynom, vse do bolezni pa je tudi redno nastopal v najrazličnejših oddajah in proslavah. V nasprotju z nekaterimi drugimi glasbenikov countryja se sam ni želel politično opredeljevati in je v svoji karieri nastopal tako za demokrate kot za republikance, vključno na republikanski konvenciji leta 1980.

Založba Universal je njegov zadnji studijski album, leta 2012 posnet Adios, izdala junija letos.

Campbell je za seboj pustil soprogo Kim, sinove Cala, Dylana, Kana, Shannona in Travisa ter hčerke Debbie, Kelli in Ashley. Zadnja je znana pevka countryja, ki je ob očetovim smrti objavila fotografijo njunih prepletenih rok z napisom: "Strta. Dolgujem mu vse, kar sem, in vse, kar kdaj koli bom."

Od Campbella so se na družabnih omrežjih poslovili tudi številni zvezdniki, med drugim Sheryl Crow, Diane Warren in Dolly Parton.

K. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
madgerald
# 09.08.2017 ob 22:44
Drgač pa tud, kar ni blo preveč znano, izjemen kitarist.
velenjcan
# 09.08.2017 ob 14:32
Še en glas s priokusom po šestdesetih...

Kot solo pevec si je naredil ime predvsem s pesmima Wichita Lineman in Galveston (1968); Gentle On My Mind (1967) se je sicer dosti vrtela in ga je napovedala, uspelo mu je pa šele leto kasneje.