"Starejši potrebujemo odločitve takoj, ne jutri, pojutrišnjem"
Sindikat upokojencev pisal vladi
Objavljeno: 13. september 2017 ob 13:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Upokojenci
Upokojenci od vlade pričakujejo, da bo končno predstavila zakon o dolgotrajni oskrbi, predvsem pa ukrepe za takojšnjo reševanje problemov poslovanja domov za starejše. Foto: BoBo

"Ne zaslužimo si, da nam vsako leto 'sadite rožice', govorite o strategijah, načrtih za prihodnje čase, z uresničitvijo reševanja problemov, ki vsakodnevno pestijo starejše, pa odlašate in obljubljate boljše čase v nejasni prihodnosti," je sindikat upokojencev v odprtem pismu opozoril vlado.

Pred Festivalom za tretje življenjsko obdobje upokojenci pričakujejo, da jih bo vlada na omenjeni prireditvi seznanila z ukrepi za nadomestitev pokojnin, ki so jim jih odvzeli zaradi večletnega neusklajevanja. "Ne sprejemamo vaših odgovorov, kjer pravite, kaj ste vse letos naredili za upokojence, ne sprejemamo utemeljitev, da morate skrbeti za uravnoteženost javnih financ. Starejši smo dovolj prispevali. Ne želimo si predvolilnih bombončkov, ampak le to, kar nam pripada," so navedli. Ob tem so poudarili, da morajo biti predlagani ukrepi v skladu s sistemsko zakonodajo in ne smejo rušiti prvega pokojninskega stebra.

Težko čakajo zakon o dolgotrajni oskrbi
Pričakujejo, da bo vlada predstavila dolgo pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, predvsem pa ukrepe za takojšnje reševanje problemov poslovanja domov za starejše in druge ukrepe za rešitev težav, ki vsakodnevno pestijo starejše zaradi pomanjkanja negovalnih oddelkov, zaradi pomanjkanja prostora v domovih za starejše, zaradi neustreznih normativov in standardov, ukrepe za enotno ureditev pomoči na domu. Prepričani so, da vse to ne sme biti odvisno samo od finančnih možnosti občin.

Ob tem so v sindikatu upokojencev vprašali, ali pristojno ministrstvo sploh spremlja problematiko dela in poslovanja domov za starejše, ali pozna realno stanje, ali se zaveda, da neurejena vprašanja financiranja in poslovanja domov vplivajo na bivalne razmere starejših ob vseh drugih težavah, s katerimi se srečujejo.

"Starejši potrebujemo odločitve takoj, ne jutri, pojutrišnjem," so še opozorili v pismu vladi in dodali: "Prostovoljno delo ne more in ne sme nadomeščati tega, kar mora storiti država, ki ima v svojih načelih zapisano, da je socialna država."

T. K. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
mirror
# 13.09.2017 ob 15:40
Jutri in pojutrišnjem nas bo tistih, ki sitnarimo za usklajevanja že nekaj manj. Na to računa naša politika.
xerces8
# 13.09.2017 ob 16:17
Zdaj vsaj veste, koga naslednjič (ne) voliti.
penzl
# 13.09.2017 ob 15:06
Ma boli njih džoko za vas in vaše penzije, še najbolj pa Erjavca, ki vas vsako leto pelje žejne čez vodo.
galoper
# 13.09.2017 ob 18:50
Kdor je v stiski rabi takojšnjo odstranitev utesnjevalnih vplivov ne pa visokoleteče floskule zavite v neke dolgoročno zakasnele odzive.
RJSlo
# 13.09.2017 ob 18:00
sindikat upokojencev
-------------------------------
No ja. Tole tudi obstaja?
Grešnica
# 14.09.2017 ob 12:59
Tudi za bodoče generacije se znesek "generacijsko usklajuje", smo padli že na penzijo z izračunom cca. 57% povprečnega OD posameznika. Prispevki za ZPIZ niso nižji, davki pa nam še kar rastejo!
tupamaross
# 14.09.2017 ob 12:24
V času vlade 2004 - 2009 se je pokojnina uskladila za 30%.
Od takrat se nič več ni višala in je ogromno število upokojencev
resnično umrlo od bede in lakote. Moramo se zavedati, da je pri
nas okrog 60% upokojencev pod 500 EUR mesečno, kar je za
človeško raso sramotno, saj smo sosedje Avstrije, v bližini pa je
Nemčija, Šica..., meje pa so odprte.
Nikolaj
# 13.09.2017 ob 18:18
Ta članek me napeljuje na misel,da predolgo življenje lahko škoduje človeku in je bolje zanj, da čimprej umre.
Bivši uporabnik
# 13.09.2017 ob 14:20
Ta vlada je neoliberalna, požvižga se na malega človeka!! Namesto, da bi oblikovali konkretne rešitve (akcijski načrt, agenda, strategijo) se ukvarja sama s sabo. In to je socialna država???? Sramota!