Marijino svetišče na Brezjah je priljubljena romarska pot. Foto: BoBo
Marijino svetišče na Brezjah je priljubljena romarska pot. Foto: BoBo

Mašo je daroval koprski škof Jurij Bizjak. "Danes prihajamo k njej zlasti tisti, ki še posebej čutimo potrebo po njeni bližini in njeni naklonjenosti, po njenem materinskem varstvu in njeni deviški preprostosti," je dejal koprski škof in prek pričevanj iz Svetega pisma posebej poudaril pomen tega, naj obup zamenjata upanje in vera.

"Naj tudi današnje srečanje utrdi v nas vero v Božjo previdnost, v Gospodovo očetovsko skrb za nas, v njegovo navzočnost med nami, v njegovo brezkončno ljubezen do nas," je Bizjak pozval zbrane in tiste, ki so zaradi bolezni ali starosti prenos maše prek Radia Ognjišče poslušali doma ali v bolnišnici.

Duhovniki so med mašo bolnikom na njihovo željo podelili zakrament bolniškega maziljenja, pred njem pa zakrament sprave. Romanje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele, ki se kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27 bolnišnicah in drugih podobnih zavodih.

46-letna zgodovina romanja
Romanje bolnikov in invalidov na Brezje, ki ga od začetka organizira revija Ognjišče, se je v 46-letni zgodovini razvilo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je romanje v prvi vrsti namenjeno, se ga udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor.