Pred začetkom vadbe se določijo stanje, sposobnosti in predznanje posameznika. Po koncu obdobja se test ponovi. Foto: Športna unija Slovenije
Pred začetkom vadbe se določijo stanje, sposobnosti in predznanje posameznika. Po koncu obdobja se test ponovi. Foto: Športna unija Slovenije
Strokovnjaki opozarjajo, da je telesna vadba v vseh življenjskih obdobjih izjemno pomembna, saj tako ohranjamo vitalno in čilo telo ter duha. Foto: Športna unija Slovenije
Po vsej Sloveniji ta teden v okviru Tedna gibanja potekajo številne športne dejavnosti. Foto: Športna unija Slovenije

Dogodek je del širše evropske kampanje Sedaj se gibljemo (Now we move), ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za šport in kulturo (ISCA). V Sloveniji dejavnosti tedna koordinira Športna unija Slovenije. Po vsej državi potekajo številne dejavnosti: športna društva, organizacije in posamezniki ta teden predstavljajo bogat nabor različnih vadb. Kot poudarjajo v Športni uniji Slovenije, so dejavnosti namenjene vsem starostnim skupinam in različnim stopnjam telesne pripravljenosti.

Vadba ABC je posebej prilagojena tistim, ki se z vadbo sicer ne ukvarjajo
Osrednji dogodek projekta so brezplačne predstavitve programa telesne vadbe Zdrava vadba ABC, ki so ta teden po različnih lokacijah. Kot izhaja že iz imena, gre za program za pridobivanje in izboljšanje telesne pripravljenosti, ki upošteva načela zdravega, a učinkovitega gibanja, pri čemer so trenerji poseben poudarek namenili razvijanju gibalnih vzorcev, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju. Po besedah Ane Radivo iz Športne unije, je program zasnovan kot preventivna vadba za spodbuditev in izboljšanje telesne pripravljenosti. Vadečim zagotavlja kakovostno, postopno in varno vadbo, posebno prilagojen pa je za tiste, ki se z vadbo ali telesno dejavnostjo sicer ne ukvarjajo.

Pri prvi vadbi so sodelovali strokovnjaki s Fakultete za šport in zdravstvene stroke. Kot pojasnjujeta Ana Radivo in dr. Maja Pori s Fakultete za šport, je v Sloveniji še vedno relativno visok delež telesno popolnoma nedejavnih, in sicer okoli 30 odstotkov. Program so zasnovali tako, da je namenjen tako nedejavni populaciji, kot tistim, ki se po raznih dogodkih (poškodbe, nesreče, bolezni) znova vračajo k športu oziroma telesni vadbi.

Sam program so razdelili v tri sklope oziroma vadbena obdobja, poimenovana A, B in C. Vsako od njih traja šest tednov. Sklop A je namenjen popolnim začetnikom, program B tistim, ki so občasno že telesno dejavni, v sklop C pa spadajo tisti, ki skozi utrjevanje pridobivajo kondicijo in moč. Kot opozarjata strokovnjakinji, je posebnost programa, da so vanj vključili razvoj zmogljivosti mišic medeničnega dna. Te so zelo pomembne, saj sodelujejo pri zadrževanju urina in blata in prispevajo k stabilnosti hrbtenice.

Program vadbe ABC poteka v različnih društvih po vseh državi, več informacij pa lahko najdete na spletni strani Športne unije Slovenije.