Cocker, ki je zadnji album Fire It Up izdal leta 2012, se je v sklopu turnej večkrat ustavil tudi v Ljubljani, nekajkrat v hali Tivoli, nazadnje pa leta 2010 v Areni Stožice. Foto: EPA
Cocker, ki je zadnji album Fire It Up izdal leta 2012, se je v sklopu turnej večkrat ustavil tudi v Ljubljani, nekajkrat v hali Tivoli, nazadnje pa leta 2010 v Areni Stožice. Foto: EPA
V karieri je prejel številne nagrade, med drugim grammyja za pesem Up Where We Belong, duet z Jennifer Warnes. Foto: EPA
In vendar novica o smrti za vse najbrž ni bila presenečenje: ko je Billy Joel septembra letos nastopal v newyorškem Madison Square Gardnu, je občinstvu zaupal, da se Cocker "trenutno ne počuti najbolje", obenem pa pozval, naj ga sprejmejo v Dvorano slavnih rokenrola. Foto: EPA
Bil je poleg, ko se je pisala zgodovina: Joe Cocker na Woodstocku.

Joe Cocker, ki je zadnji album Fire It Up izdal leta 2012, je imel za seboj več kot štiri desetletja dolgo kariero, posejano s hiti, kot sta Up Where We Belong ali priredba Beatlov With A Little Help From My Friends. Novico o njegovi smrti je za BBC potrdil glasbenikov agent: "Nemogoče bo zapolniti praznino, ki jo je pustil v naših srcih."

"Bil je brez dvoma največji glas rocka/soula, kar jih je Velika Britanija dala svetu - in celo kariero je ostal isti človek. Neverjetno nadarjen, resnična zvezda, ampak prijazen in skromen možak, ki je rad nastopal. Vsakdo, kdor ga je videl v živo, ga ne bo nikoli pozabil."

Pevec in tekstopisec iz Sheffielda se je v sklopu turnej večkrat ustavil tudi v Ljubljani, nekajkrat v Hali Tivoli, nazadnje pa leta 2010 v Areni Stožice.


Še lani je z evropsko turnejo podrl vse lastne rekorde obiskanosti koncertov, se v Nemčiji prebil na prvo mesto lestvice in nato junija v Londonu odigral, kar se je izkazalo za njegov poslednji nastop.

Nastopal pred Stonesi, "izstrelili" pa so ga Beatli
Cocker, eden izmed 100 najvplivnejših glasbenikov po izboru revije Rolling Stone, je svojo glasbeno pot začel na začetku 60. let z umetniškim imenom Vance Arnold. Pozneje je s prijatelji ustanovil bend The Cavaliers, s katerim je nastopal predvsem v pubih rojstnega Sheffielda. Leta 1963 so bili tudi predskupina takrat še vzhajajočim zvezdam Rolling Stonesom. Naslednje leto je Cocker začel samostojno kariero in podpisal pogodbo za uveljavljeno britansko založbo Decca.

Leta 1969 se je z albumom With a Little Help of My Friends povzpel na prvo mesto britanske lestvice. Istega leta je s pesmijo, po kateri nosi album naslov in je precej svobodna priredba singla skupine Beatles, nastopil in navdušil na festivalu Woodstock. Beatli so mu celo priznali, da so nekatere njegove priredbe boljše od izvirnikov. Tako je dobil tudi "uradni" blagoslov, da je prirejal njihove pesmi.

Seksi glasbena podlaga za striptiz
Med albumi velja omeniti Mad Dogs & Englishman live, ki velja za enega Cockerjevih največjih ustvarjalnih dosežkov, med uspehi pa sodelovanje z Jennifer Warners in leta 1982 nastalo pesem Up Where We Belong, posneto za film Častnik in džentelmen. Ena njegovih velikih uspešnic je tudi skladba You Can Leave Your Hat On, ki jo je posnel za film Devet tednov in pol. Svojo priljubljenost je nadgrajeval v 90. letih z uspešnicami, kot sta Could You Be Loved in Summer in the City.

V skoraj pol stoletja dolgi samostojni karieri je Cocker izdal 23 studijskih albumov in nekaj koncertnih v milijonskih nakladah. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Luciano Pavarotti, Zucchero, Eric Clapton in Jeff Beck.

Divja leta zvezdništva
Prehodil je tipično pot rokovske zvezde, od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let prek težav z alkoholom v 70. Leta 1972 so ga z ekipo vred v Avstraliji aretirali zaradi posedovanja marihuane, po poslovni ločitvi od producenta Cordella pa je padel v depresijo, začel uživati heroin in pretiravati z alkoholom. Imel je kup sodnih in finančnih težav, zato se je za nekaj časa umaknil od vseh ter s svojim kombijem potoval po Angliji, da bi našel samega sebe.

Vmes nekaj let ni snemal, le občasno nastopal v manjših klubih, da je nekaj zaslužil. Leta 1974 je izdal album I Can Stand A Little Rain, na katerem je tudi priredba Billyja Prestona, pesem You Are So Beautiful, ki je bila velika uspešnica. Naslednje leto je izdal še en album, se podal na turnejo, vendar je še vedno imel težave s pijačo. Dokončno se je nazaj na noge postavil šele v osemdesetih.

Za svoje delo je prejel več nagrad, kraljica Elizabeta II. pa ga je odlikovala z redom Britanskega imperija (OBE) za njegov prispevek h glasbi.

In vendar novica o smrti za vse najbrž ni bila presenečenje: ko je Billy Joel septembra letos nastopal v newyorškem Madison Square Gardnu, je občinstvu zaupal, da se Cocker "trenutno ne počuti najbolje", obenem pa pozval, naj ga sprejmejo v Dvorano slavnih rokenrola.

Poslovil se je sheffieldski kričač soula, Joe Cocker
Poslovil se je sheffieldski kričač soula, Joe Cocker