Na jesenski kmečki tržnici v Idriji lahko lokalni pridelovalci ponudijo svoje raznovrstne pridelke. Foto: Barbara Renčof
Na jesenski kmečki tržnici v Idriji lahko lokalni pridelovalci ponudijo svoje raznovrstne pridelke. Foto: Barbara Renčof
Jesenska tržnica v Idriji

Tržnica je bila dobro obiskana, zanimanje za lokalno pridelano hrano je iz leta v leto večje. V Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji, ki organizira kmečko tržnico, ugotavljajo, da je tudi zanimanje kmetov za pridelavo zelenjave in sadja ter drugih domačih izdelkov vse večje.

"Na kmečki tržnici pred desetimi leti je bilo le nekaj manj kot 10 ponudnikov," je povedala direktorica agencije Jožica Lazar. "Danes jih je na stojnicah svoje pridelke in izdelke ponudilo že skoraj 30. Vse večje je povpraševanje in k sreči raste tudi ponudba. Ljudje znajo ceniti te lokalne izdelke, poznajo kakovost in tudi zaupajo našim ponudnikom."

Temu je pritrdil tudi največji pridelovalec zelenjave na Idrijsko-Cerkljanskem Robert Mihevc s Spodnjega Vrsnika: "Pri nas pridelamo do pet ton krompirja na leto, več kot tono in pol radiča in še veliko druge zelenjave. Prodali bi lahko še več. Naš največji odjemnik pa je Bolnišnica Idrija."

Z letino je zadovoljen tudi sadjar Marjan Mavri, ki ima pol hektarja sadovnjakov visoko v hribih pod Poreznom. "Letos smo pridelali okoli pet ton jabolk, ampak mislim, da bo po novem letu, januarja, hladilnica že prazna," je povedal. Mimoidoča Tanja Čuk je povedala, da če je le mogoče, kupi lokalno pridelano hrano. "Stvari, ki so od blizu, so dobre," je še dodala.

Stojnice so se šibile od dobrot. Po trgu pa je dišalo tudi po pečenih kostanjih, kot se za jesen spodobi. Nemalo zanimanja so vzbudile ženske iz Črnega Vrha nad Idrijo s predstavitvijo postopkov trenja lana.

Barbara Renčof, TV Slovenija

Jesenska tržnica v Idriji