Svetovno znani francoski pevec je zadnja leta aktiven kot armenski diplomat. Foto: EPA
Svetovno znani francoski pevec je zadnja leta aktiven kot armenski diplomat. Foto: EPA
Med njegove največje uspešnice sodi pesem She, ki jo je pel v francoskem, angleškem, italijanskem, španskem, nemškem in ruskem jeziku, v 70. letih minulega stoletja pa je dolgo zasedala prvo mesto vodilnih evropskih glasbenih lestvic. Foto: EPA

Francoski glasbenik, skladatelj, pisec besedil, igralec in diplomat je v svoji karieri prodal več kot 100 milijonov plošč in je avtor več kot 1000 skladb. Njegove najbolj slavne pesmi so She (Tous les visages de l'Amour), Emmenez-moi, La Boheme, Non, Je N'ai Rien Oublie, Toi et Moi, Le temps in številne druge.
Vsestranski ustvarjalec, čigar rojstno ime je Shahnour Varinag Aznavourian, se je glasbi zapisal že v otroštvu, po koncu druge svetovne vojne pa je začel nastopati v kabaretih in glasbenih dvoranah. Pri uveljavitvi mu je pomagala legendarna Edith Piaf, ki jo je spremljal na gostovanjih po Franciji in Združenih državah Amerike, mednarodno prepoznaven pisec besedil, skladatelj in igralec pa je postal po letu 1954.
Znan je tudi kot francoski Frank Sinatra
Poleg ljubezni so rdeča nit mnogih njegovih šansonov vsakdanje malenkosti, ki jih razkriva kot dragocenosti življenja. Aznavour je svojo glasbo izvajal z nevsiljivo poetično govorico in značilnim raskavim sentimentalnim tenorskim glasom, s čimer si je prislužil vzdevek "francoski Frank Sinatra".
Aznavour je posnel več kot 100 plošč, zaigral pa je tudi v 60 filmih, med drugim v filmu Streljajte v pianista iz leta 1959, Orfejev testament iz leta 1960 in Prividi klobučarja iz leta 1982.
Leta 1978 nastopil tudi v Ljubljani
Aznavour, ki je leta 1978 nastopil tudi v Ljubljani, je znan tudi po svoji humanitarni dejavnosti, skupaj z Levonom Savoyjem je ustanovil humanitarno organizacijo Aznavour for Armenia. Po katastrofalnem potresu v Armeniji je državi namenil precejšnjo finančno podporo, v središču glavnega mesta Erevan pa je po njem poimenovan trg.

V svoji dolgi karieri je sodeloval s številnimi svetovnimi umetniki, med njimi so Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Serge Gainsbourg, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Nana Mouskouri in Julio Iglesias.

Kljub visoki starosti je še vedno zelo dejaven: leta 2006 je pri 82 letih odpotoval na Kubo, kjer je skupaj s Chucom Valdesom posnel album Colore Ma Vie, ki ga je potem predstavil v Moskvi aprila 2007, leta 2008 je izdal album z naslovom Duos, pozneje pa se je odpravil na turnejo v Severno in Južno Ameriko z naslovom Aznavour en liberté. Po izdaji albuma Aznavour Toujours se je leta 2011 takrat 87-letni pevec odpravil na turnejo po Franciji in Evropi, ki jo je začel s kar 21 koncerti v pariški dvorani Olympia. 12. decembra je nastopil tudi na moskovskem Rdečem trgu, kjer ga je pričakala velika množica ljudi, ki ga je potem nagradila s 15-minutnim aplavzom.

Diplomatska kariera
Aznavour je za svoje umetniško delovanje leta 1997 prejel francosko legijo časti. Leta 2009 ga je Armenija napotila v Švico kot svojega veleposlanika, hkrati pa je tudi armenski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi. Letos je začel nov mandat.