Ljudje pogosto menijo, da sprememba barve ali oblike nohtov pomenita pomanjkanje določenih mineralov ali vitaminov. Foto: Reuters
Ljudje pogosto menijo, da sprememba barve ali oblike nohtov pomenita pomanjkanje določenih mineralov ali vitaminov. Foto: Reuters
Nohti
Ob resnejših težavah svetujejo strokovnjaki obisk dermatologa. Foto: Reuters

Ob resnejših težavah svetujejo strokovnjaki obisk dermatologa, ki vam bo podal natančnejšo diagnozo in predpisal ustrezna zdravila. V oddaji Svetovalni servis je nekaj pojasnil in napotkov podala izr. prof. dr. Mateja Dolenc-Voljč, dr. med. z Dermatovenerološke klinike v Ljubljani.

Vzroki za spremembe na nohtih
Z enim pregledom težko postavijo končno diagnozo, vendar zdravniki ločijo med tremi pogostimi vzroki za spremembe, in sicer gre lahko za spremembe na nohtih v sklopu bolezni notranjih organov, za zunanje škodljive dejavnike ali spremembe na nohtih v sklopu kožnih bolezni. Kateri od teh dejavnikov je vzrok pri posamezniku za spremembe na nohtih, pa je treba ugotoviti z nadaljnjimi preiskavami ali pogovorom, pravi Dolenc-Voljčeva.

Najpogostejše poškodbe nohtov in obolenja
Na nogah vse pogosteje povzročajo ljudem težave glivične okužbe, poškodbe nohtov, kožna obolenja, luskavica, motnje v prekrvavitvi, ortopedske nepravilnosti stopal idr, kar je odvisno od starosti ljudi in drugih zdravstvenih težav. Na nohtih rok je delež glivičnih okužb nižji in višji zaradi zunanjih škodljivih dejavnikov. Več težav se pojavlja pri ljudeh po 50. letu starosti.

Nohte lahko poškodujejo odstranjevalci laka
Lakiranje samo po sebi ne poškoduje nohtov, uporaba odstranjevalcev laka pa, saj ob pogosti uporabi odstranjujejo površinski sloj nohtnih celic in dolgoročno krhajo nohtno strukturo, kar pomeni, da nohti postanejo krhkejši in lomljivejši. Odstranjevalci laka z nohtov naj bodo zato čim kakovostnejši in s čim manjšo koncentracijo acetona, priporoča Dolenc-Voljčeva.

Na videz nohtov vpliva vaš življenjski slog
"Ljudem povzročajo bolezenske spremembe na nohtih veliko težav pri vsakodnevnih opravilih, na primer težave pri občutku za dotik, zaznavanju različnih predmetov ob dotiku in izvajanju vsakodnevnih dejavnosti." Noht daje prstom oporo, zato ima poleg estetskega pomena še druge pomembne funkcije. "Včasih lahko na podlagi nohtov sklepate na določene dobre in slabe navade ljudi, kot so grizenje in drgnjenje nohtov, poškodbe nohtne kožice, krhkost nohtne plošče idr., zato lahko v teh primerih posumimo na neugodne psihogene dejavnike," je pojasnila Dolenc-Voljčeva. Nohti izdajajo tudi vašo skrb za osebno urejenost, higienske in delovne navade. Sicer pa na videz vplivajo številni dejavniki, na primer kajenje, motnje prehranjevanja, kemikalije, detergenti idr.

Vzroki za pojav belih pik in razslojenost nohtov
Ljudje pogosto menijo, da sprememba barve ali oblike nohtov pomenita pomanjkanje določenih mineralov ali vitaminov, vendar kot je pojasnila Dolenc-Voljčeva, lahko vzroke iščete drugje. Na primer bele pike na nohtih niso nevarne, če ne gre za dedno motnjo pri poroževanju, ki je zelo redka. Na nohtu se običajno pojavijo, ko pride zrak v nohtno ploščico, kar se zgodi pri poškodbah, preveč agresivni manikuri ali striženju obnohtne kožice, tako da je bolje pomisliti na zunanje škodljive dejavnike ali mehanične poškodbe, in ne na pomanjkanje različnih snovi. Lahko pa kažejo tudi na primanjkljaj vitaminov skupine A, B, C, cinka ali žvepla.

Razslojenost nohtov pa lahko pomeni pomanjkanje železa, težave s ščitnico, nastane lahko zaradi nezaščitenih rok pri čiščenju z detergenti ali pogoste uporabe odstranjevalca laka za nohte. Če sumite na glivične okužbe, strokovnjaki priporočajo obisk pri zdravniku, saj so včasih lahko vzrok tudi poškodbe nohtov ali sklepne težave na prstih. Občasno se zgodi tudi to, da se ljudje že pozdravijo in se znova okužijo z obutvijo.

Ne odstranjujte obnohtne kožice
"Obnohtno kožico odstranite previdno ali sploh ne, saj ščiti globljih struktur nohta, tam, kjer noht raste," svetuje Dolenc-Voljčeva. Odstranjevanje povečuje tveganje za okužbe, poškodbe nohtov in nastajanje prečnih brazd. Obzirno in ne preveč agresivno jo le potisnite navzgor.

Oddajo lahko v celoti poslušate spodaj.