Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je sodelujoče opomnil, da so slovenski zdravniki predolgo oklevali z razpravo o homeopatiji. Foto: BoBo
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je sodelujoče opomnil, da so slovenski zdravniki predolgo oklevali z razpravo o homeopatiji. Foto: BoBo
Homeopatska zdravila
Nasprotniki homeopatije so izpostavljali pomislek o tem, kakšno odgovornost bo nosil zdravnik, ki bo bolnika napačno zdravil s homeopatijo. Zagovorniki so nasprotno pozivali, naj tistim, ki to počnejo, to omogočijo. Foto: MMC RTV SLO
Prihajajo zakonske spremembe pri homeopatiji

Predlog je bil na današnji skupščini zdravniške zbornice sprejet s 40 glasovi za in 18 proti. V razpravi ob okrogli mizi se je sicer pokazalo, da imajo tudi zdravniki zelo različne poglede na to vprašanje. Po zdajšnji zakonodaji velja, da lahko zdravniki, ki izvajajo tudi homeopatsko zdravljenje (to ureja zakon o zdravilstvu), ostanejo brez licence. Lahko pa, kot naredijo nekateri, vrnejo zdravniško licenco in se ukvarjajo zgolj s homeopatijo.

Po mnenju predsednika zdravniške zbornice Andreja Možine so slovenski zdravniki predolgo pustili v predalu razpravo o homeopatiji in se morajo spoprijeti s tem, da se po nepreverjenih podatkih več kot 100 slovenskih zdravnikov prikrito ukvarja s to dejavnostjo poleg uradne zdravstvene službe. Spomnil je, da v 25 državah EU-ja homeopatijo povsem zakonito opravlja več 10.000 zdravnikov.

Anketa: 77 odstotkov za izobraževanje o alternativni metodi
Anketa med 735 zdravniki je pokazala, da zdajšnji ureditvi, ki predvideva odvzem licence zdravniku, če se ukvarja s homeopatijo, nasprotuje 55 odstotkov vprašanih. Ob tem je v anketi 30 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so se že kdaj izobraževali o kaki alternativni metodi, kar 77 odstotkov pa bi se takega izobraževanja udeležilo, če bi ga pripravili zdravniki. 46 odstotkov vprašanih bi se tudi odločilo za podiplomski študij iz alternativne medicine za svoje specialno področje, je rezultate ankete predstavila predsednica odbora za strokovno-etična vprašanja pri zbornici Danica Rotar Pavlič.

Imunolog in kolumnist Alojz Ihan je v svoji razpravi opozoril, da v tem primeru ne gre za vprašanje, ali alternativne metode vključiti v delo zdravnika, ampak za vprašanje, ali naj nekdo, ker v prostem času dela nekaj drugačnega, zaradi tega izgubi licenco za opravljanje svojega poklica.

Nussdorfer zdravnikom: Ne odkrivajte tople vode
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da ljudje, ko zbolijo, lahko nasedejo tudi mazaštvu in šarlatanstvu. Če je kdo dovzeten za to, je to bolnik, je opomnila, zato je zdravnike pozvala, naj ne odkrivajo tople vode, saj je to področje v Evropi že urejeno.

Podpredsednik Slovenskega zdravniškega društva David B. Vodušek je izrazil skrb, da bi morebitno odločitev skupščine o odpravi odvzema licenc marsikdo, ki podpira zdravilske metode, lahko razumel in izkoristil kot priznanje, da je to del medicine.

Spremembe bi odprle cel kup vprašanj
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je opozorila, da je zakon o zdravilstvu, ki ureja tudi nadzor in sankcije za homeopate, ta trenutek skoraj neizvedljiv, ker ni bilo niti ustanovitve zdravilske zbornice, zato naloge zdravilske zbornice zdaj opravlja ministrstvo. V razpravi je poudarila, da če bi skupščina odločila, da ne bodo več odvzemali licenc zdravnikom, ki izvajajo homeopatsko dejavnost, bo treba jasno definirati, kdaj lahko zdravnik preklopi z uradne medicine na homeopatske metode, kaj naj stori, če bolnik zahteva homeopatsko, sam pa meni, da je nujno uradno zdravljenje in še kaj.

Poudarila je, da bi se sprememba zakonodaje usmerila v izključitev številnih zdravilskih metod, za katere že danes obstaja dvom o njihovi verodostojnosti. Na ta način bi lahko že nekako sporočili bolniku, da to niso metode zdravljenja. Zagotovila pa je, da bo ministrstvo v polnosti sledilo odločitvi zdravništva.

V razpravi članov skupščine je bilo slišati različne poglede in prepričanja, tako za kot proti. Nasprotniki homeopatije so izpostavljali pomislek o tem, kakšno odgovornost bo nosil zdravnik, ki bo bolnika napačno zdravil s homeopatijo. Zagovorniki so nasprotno pozivali, naj tistim, ki to počnejo, to omogočijo. "Ne izumljajmo tople vode, tako kot to prakticirajo v tujini, dajmo še mi," je pozval anesteziolog z UKC-ja Maribor Boris Rižnar.

Prihajajo zakonske spremembe pri homeopatiji