Z Johnom Lennom sta ustvarila številne nepozabne uspešnice skupine The Beatles, nato je bil uspešen samostojni glasbeni. Paul McCartney praznuje 71. rojstni dan. Foto: EPA
Z Johnom Lennom sta ustvarila številne nepozabne uspešnice skupine The Beatles, nato je bil uspešen samostojni glasbeni. Paul McCartney praznuje 71. rojstni dan. Foto: EPA
Joseba Etxebarria in Džoni Novak
Joseba Etxebarria je dosegel odločilni gol proti Sloveniji. Foto: EPA

Samostojno glasbeno kariero je začel v času, ko so The Beatles izdali veliko uspešnico Let it be, vendar ga glasbeni kritiki takrat niso sprejeli najbolje. Po razpadu Beatlesov je McCartney kmalu izdal skladbo Another day, ki je postala mednarodna uspešnica. V dolgoletni karieri je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, prodal na milijone plošč in priredil številne koncerte. 27. junija bo nastopil na Dunaju na stadionu Ernst Happel.


Leta 1815 so britansko-nizozemske enote pod vodstvom Wellingtona in pruske sile pod vodstvom Blücherja v bitki pri Waterlooju premagale Napoleona. Po porazu je ta zbežal v Pariz, kjer je odstopil in se skušal vkrcati na ladjo proti Ameriki. Beg se mu ni posrečil, tri mesece pozneje so ga odpeljali na otok Svete Helene.

Leta 1901 je umrl slovenski pesnik Josip Murn - Aleksandrov.

Leta 1928 je umrl norveški polarni raziskovalec Roald Amundsen, ki je prvi osvojil južni tečaj. Ponesrečil se je z letalom med reševalno akcijo italijanskega generala Umberta Nobileja, ki je želel doseči severni tečaj z zrakoplovom.

Leta 1932 je bila v Ženevi ustanovljena Mednarodna košarkarska zveza FIBA. Za prvega predsednika je bil izvoljen Švicar Leon Bouffard.

Leta 1946 je bila v Italiji razglašena republika. Kralj Umberto II. je zapustil državo in se umaknil v tujino. Zanjo so se Italijani izrekli na referendumu 2. junija, predsednik pa je 28. junija 1946 postal Enrico de Nicola.

Leta 1946 se je rodil italijanski nogometaš in nato uspešen trener Fabio Capello. Nazadnje je bil angleški selektor.

Leta 1974 so nogometaši Jugoslavije na svetovnem prvenstvu v Nemčiji premagali Zair z 9:0. To je druga najvišja zmaga v zgodovini svetovnih prvenstev.

Leta 2000 je slovenska nogometna reprezentanca na evropskem prvenstvu v Amsterdamu pred več kot 10 tisoč navijači izgubila s Španijo z 1:2. Zadetek je dosegel Zlatko Zahovič. Špancem je tri točke po uri igre zagotovil Joseba Etxebarria.