Colin Jackson je leta 1993 v Stuttgartu postavil svetovni rekord na visokih ovirah. Foto: EPA
Colin Jackson je leta 1993 v Stuttgartu postavil svetovni rekord na visokih ovirah. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Vedno samozavestni srbrski samodržec Slobodan Milošević se je rodil na današnji dan leta 1941. Foto: Reuters
Raisa Gorbačov
Raisa Gorbačov je umrla na današnji dan leta 1999.

Na današnji dan leta 1988 in 1993 sta bila postavljena svetovna rekorda v teku na 100 metrov z ovirami. Ženski rekord Jordanke Donkove je vse do danes ostal nedosegljiv.

Bolgarska atletinja je na mitingu v Stari Zagori tekla 12,21, s čimer je bila štiri stotinke hitrejša od rojakinje Ginke Zagorčeve, ki je imela rekord v lasti eno leto. Pet let kasneje pa je Colin Jackson na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu v teku na 110 metrov z ovirami postavil svetovni rekord z izidom 12,91. Britanec je za stotinko popravil prejšnjo znamko Američana Rogerja Kingdoma. Jacksonov rekord je na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 najprej izenačil Šjang Liu, nato pa ga je popravil Kubanec Dayron Robles (12,87). Zdajšnji rekorder je Aries Merritt (12,80).


Leta 1940 se je rodil indijski politik, sin Indire Gandhi, Radživ Gandhi. Ubit je bil 21. maja 1991 v predvolilnem boju v bombnem napadu.

Leta 1940 je bil v Ciudad de Mexicu smrtno ranjen ruski revolucionar Lev Davidovič Bronstein, bolj znan kot Lev Trocki, eden od vodij oktobrske revolucije. Po Stalinovem nalogu ga je ubil komunist Ramon Merkade. Trocki je bil ob Stalinovem prihodu na oblast njegov zelo tesen sodelavec, kasneje pa velik nasprotnik. Lev Trocki je za posledicami atentata umrl naslednji dan.

Leta 1941 se je v Požarevcu rodil nekdanji srbski in jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević. Maja 1999, med vojno na Kosovem, ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu obtožilo zločinov proti človeštvu na Kosovem. Kasneje so k obtožnici dodali tudi genocid v Bosni. 31. marca 2001 se je Milošević predal srbskim oblastem, te so ga 28. junija predale v Haag. Umrl je 11. marca leta 2006 v svoji celici zaradi srčnega zastoja.

Leta 1948 se je rodil švicarski alpski smučar Bernhard Russi. Bil je specialist za smuk. Na olimpijskih igrah leta 1972 v Saporu je osvojil zlato medaljo, štiri leta kasneje v Innsbrucku pa srebrno. Prehitel ga je večni tekmec Franz Klammer. Na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Val Gardeni ni bil med favoriti za najvišja mesta. Tekmovalcem je načrte prekrižal novozapadli sneg in mnogi se sploh niso znašli. Russi je s štartno številko 15 presenetil vse in osvojil zlato odličje.

Leta 1983 je umrl nekdanji podpredsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije, vodja službe Državne varnosti in član najvišjih državnih in partijskih teles, Aleksander Ranković, sicer eden najbližji sodelavcev Josipa Broza Tita.

Leta 1988 sta po osmih letih vojne Irak in Iran podpisala premirje v zalivski vojni. V obdobju vojskovanja je umrlo okrog 500 tisoč ljudi, od tega 300 tisoč na iraški strani.

Leta 1991 je poveljstvo nad oboroženimi silami Sovjetske zveze, nameščenimi v Rusiji, prevzel Boris Jelcin. V Moskvi so uvedli policijsko uro. Ukaz o policijski uri je Jelcin izdal potem, ko so antireformske sile poskušale v noči iz 19. na 20 avgust izvesti državni udar. Namen puča je bila zamenjava zadnjega voditelja Sovjetske zveze Mihaila Gorbačova.

Leta 1995 se je Monica Seles pravljično vrnila v teniške arene. Na svojem prvem turnirju po dveletnem prisilnem premoru je v Torontu zmagala. Selesevo je 30. aprila 1993 v četrtfinalu turnirja v Hamburgu v hrbet zabodel Günter Parche, neuravnovešeni navijač Steffi Graf. V finalu Toronta je Monica deklasirala Amando Coetzer iz Južne Afrike s 6:0 in 6:1.

Leta 1999 je v Nemčiji umrla Raisa Gorbačov, soproga sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova.

Leta 2001 je umrl britanski astronom, astrofizik, kozmolog, matematik, populatizator znanosti in pisatelj sir Fred Hoyle.

Leta 2006 je umrl Joe Rosenthal, ameriški fotograf. Rodil se je leta 1911.

Leta 2013 je umrl kipar in slikar Janez Boljka.