William Shakespeare je umrl na današnji dan leta 1616. Foto:
William Shakespeare je umrl na današnji dan leta 1616. Foto:
Rašo Nesterovič
Rašo Nesterovič je bil s Kinderjem evropski prvak, s San Antoniem pa je osvojil šampionski prstan. Foto: Reuters
Linda Lovelace
Linda Lovelace je zaslovela s filmom Globoko grlo.

Napisal je 36 dram, ki predstavljajo vrh svetovne dramatike. V njih je brez idealiziranja prikazoval dobro in zlo v človeku in držal ogledalo resničnemu življenju. Med njegova najbolj znana dela sodijo Kakor vam drago, Komedija zmešnjav, Kralj Lear, Macbeth, Beneški trgovec, Romeo in Julija, Othello ...


Leta 1616 je umrl veliki španski pisatelj Miguel Cervantes de Saavedra. V zgodovino svetovne književnosti se je zapisal predvsem kot avtor prvega sodobnega romana Don Kihot.

Leta 1616 je umrl največji svetovni dramatik William Shakespeare.

Leta 1858 se je rodil nemški fizik in Nobelov nagrajenec Max Planck.

Leta 1891 se je rodil ruski skladatelj Sergej Prokofjev. Slavo je dosegel z opero Zaljubljen v tri oranže. V baletih Romeo in Julija ter Pepelka je nadaljeval delo Čajkovskega. Po Tolstojevem romanu je napisal dvovečerno opero Vojna in mir.

Leta 1916 se je rodil hrvaški politik in publicist Ivo Lola Ribar.

Leta 1922 se je rodil slovenski slikar Ive Šubic.

Leta 1956 je Elvis Presley prvič nastopil v Las Vegasu.

Leta 1971 so Rusi v vesolje izstrelili sojuz 10. Njegovi vesoljci so se prvi nastanili na vesoljski postaji Saljut.

Leta 1975 je odstopila vlada v Sajgonu, ameriški predsednik Ford pa je razglasil konec vietnamske vojne.

Leta 1996 se je s tesno zmago Smelta Olimpije nad presenetljivim Interierjem začela finalna serija državnega prvenstva v košarki. V Tivoliju je bilo po podaljšku 92:83 (77:77, 41:44). Za moštvo iz Krškega, ki je nato razpadlo, sta pod vodstvom Toma Mahoriča tisto sezono igrala tudi nekdanja slovenska reprezentanta Arriel McDonald in Mario Kraljevič.

Leta 1998 je Kinder iz Bologne, za katerega je igral slovenski center Rašo Nesterovič, v Barceloni zasedel evropski košarkarski prestol, potem ko je v odločilni tekmi turnirja Final four z 58:44 premagal grški AEK.

Leta 2001 je nizozemski nogometaš Ruud van Nistelrooy podpisal pogodbo z Manchester Unitedom. Selitev 24-letnega nizozemskega napadalca iz Eindhovna na Otok je bila vredna 28,5 milijona dolarjev, kar je bila rekordna vsota v Veliki Britaniji.

Leta 2002 je umrla pornozvezdnica Linda Lovelace, s pravim imenom Linda Susan Boreman. Zaslovela je s filmom Globoko grlo.

Leta 2002 so nogometaši madridskega Reala v prvi tekmi polfinala Lige prvakov v gosteh z 2:0 premagali Barcelono.

Leta 2007 je umrl Boris Jelcin, ruski politik, ruski predsednik med letoma 1991 in 1999. Rodil se je leta 1931.