William in Catherine sta se poročila 29. aprila 2011, njuna poroka pa je bila v središču pozornosti svetovne javnosti. Foto: Reuters
William in Catherine sta se poročila 29. aprila 2011, njuna poroka pa je bila v središču pozornosti svetovne javnosti. Foto: Reuters
Maks Fabiani: Hribarjeva hiša (1907)
Leta 1865 se je rodil slovenski arhitekt in urbanist Maks Fabiani. Bil je pripadnik secesije. Značilna so njegova dela v popotresni Ljubljani: Krisperjeva, Hribarjeva in Bambergova hiša, Mladika, šentjakobska šola in župnišče, Jakopičev paviljon. Sodeloval je pri urbanistični izdelavi za ljubljansko središče in Bežigrad. Foto: MMC RTV SLO
Andre Agassi
Leta 1970 se je rodil ameriški teniški igralec Andre Agassi. Uspelo mu je zmagati na vseh štirih turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Leta 1980 je umrl angleški filmski režiser, mojster grozljivk, Alfred Hitchcock. Njegovi najbolj znani filmi so Ptiči, Dvoriščno okno, Psiho, Rebeka in drugi. Foto: Reuters

Spoznala sta se na Univerzi St. Andrews. Oba sta študirala umetnostno zgodovino, pozneje se je William prepisal na geografijo. Spoprijateljila sta se, pozneje postala par. Princ je Middletonovo po osmih letih zveze s prstanom pokojne matere Diane za roko zaprosil med dopustom v Keniji.

Nevesta je nosila majhno tiaro in tančico ter obleko slonokoščene barve z dolgo vlečko Alexandra McQueena, princ William pa si je za svojo slavnostno uniformo izbral rdeči suknjič irske garde, katere častni polkovnik je. Le 650 izmed 1.900 svatov je dobilo vabilo tudi za sprejem pri kraljici Elizabeti, 300 pa se jih je z ženinom in nevesto zabavalo do zgodnjih jutranjih ur.

Po medenih tednih na Sejšelih sta se odpravila na svoje prvo uradno potovanje v Kanado in Kalifornijo, pojavljata se na tudi številnih sprejemih in dogodkih doma in na tujem, Kate pa je postala ljubljenka Britancev.

Na začetku decembra lani pa je z britanskega dvora prišla tudi dolgo pričakovana novica - William in Kate bosta julija postala starša, spol otroka pa je za javnost še vedno skrivnost.


Leta 1630 je umrl francoski pesnik Agrippa d'Aubigné.

Leta 1776 je umrl angleški pisatelj Edward Wortley Montagu.

Leta 1780 se je rodil francoski pisatelj Charles Nodier.

Leta 1842 se je rodil avstrijski predstavnik klasične dunajske operete Karl Millöcker. Njegovi najbolj znani opereti sta Berač študent in Ubogi Jonatan.

Leta 1863 se je rodil ameriški založnik William Randolph Hearst.

Leta 1865 se je rodil slovenski arhitekt in urbanist Maks Fabiani. Bil je pripadnik secesije. Značilna so njegova dela v popotresni Ljubljani: Krisperjeva, Hribarjeva in Bambergova hiša, Mladika, šentjakobska šola in župnišče, Jakopičev paviljon. Sodeloval je pri urbanistični izdelavi za ljubljansko središče in Bežigrad. Umrl je leta 1962.

Leta 1879 se je rodil angleški dirigent sir Thomas Beecham.

Leta 1882 se je rodil nizozemski umetnik H. N. Werkman.

Leta 1895 se je rodil angleški dirigent Malcolm Sargent.

Leta 1899 se je rodil ameriški pianist, skladatelj in vodja orkestra Duke Ellington. Poleg Louisa Armstronga je bil najpomembnejši glasbenik in najbolj znana osebnost džeza.

Leta 1907 se je rodil ameriški filmski režiser avstrijskega rodu Fred Zinnemann.

Leta 1925 so v Parizu odprli razstavo, po kateri so poimenovali umetniško smer art déco.

Leta 1931 se je rodil angleški slikar nemškega rodu Frank Auerbach.

Leta 1934 se je rodil ameriški glasbenik Otis Rush.

Leta 1936 se je v Mumbaju v Indiji rodil slavni dirigent Zubin Mehta.

Leta 1946 se je rodil ameriški filmski režiser in scenarist John Waters.

Leta 1954 se je rodil ameriški komik Jerry Seinfeld.

Leta 1957 se je rodil irski igralec Daniel Day Lewis.

Leta 1958 se je rodila ameriška igralka Michelle Pfeiffer.

Leta 1968 so prvič v New Yorku izvedli muzikal Lasje, ki je s prikazom hipijevske kulture postal simbol tedanje generacije.

Leta 1970 se je rodila ameriška igralka Uma Thurman.

Leta 1970 se je rodil ameriški teniški igralec Andre Agassi. Uspelo mu je zmagati na vseh štirih turnirjih za grand slam.

Leta 1980 se je rodil irski glasbenik, član skupine Westlife, Kian Egan.

Leta 1980 je umrl angleški filmski režiser, mojster grozljivk, Alfred Hitchcock. Njegovi najbolj znani filmi so Ptiči, Dvoriščno okno, Psiho, Rebeka in drugi.

Leta 1988 je umrl ameriški tenorist James McCracken.

Leta 2000 so košarkarji Krke Telekoma v drugi polfinalni tekmi Slovenske košarkarske lige premagali Union Olimpijo s 57:56 in se uvrstili v veliki finale.

Leta 2005 je umrl ameriški televizijski scenarist in producent William J. Bell.