Lanskega julija je bil Šešelj obsojen na 15 mesecev zaporne kazni zaradi razkritja drugih treh zaščitenih prič, a se je na obsodbo pritožil. Foto: EPA
Lanskega julija je bil Šešelj obsojen na 15 mesecev zaporne kazni zaradi razkritja drugih treh zaščitenih prič, a se je na obsodbo pritožil. Foto: EPA

Šešelj bi se moral pred sodiščem zaradi nespoštovanja Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu – obtožbo si je prislužil zaradi razkritja identitete 11 zaščitenih prič na svojem sojenju zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem in v BiH-u med letoma 1991 in 1994 – pojaviti že 20. aprila, a je bila obravnava preložena.

"To je vudu, sodnik"
Takoj po prihodu pred sodnika je Šešelj poudaril, da na sodišču očitno še vedno obstajajo ljudje, ki želijo praznovati rojstni dan Adolfa Hitlerja. Nacistični voditelj se je rodil 20. aprila leta 1889. "Na sodišču so še zmeraj prisotni ljudje, ki Hitlerja vidijo kot svojega ideološkega vodjo," je dejal.

"To je kot vudu, sodniki. Hitlerjevi privrženci se zdaj obračajo na svojega vodjo s prošnjo, naj se vrne iz podzemlja in vanje vdihne novo življenje, da bodo lahko poravnali račune z menoj. Ne verjamem, da jim bo Hitler pomagal," je dejal Šešelj in dodal, da bo s Hitlerjevimi privrženci, katerih instrument je haaško sodišče, poravnal račune.

Datum nove obravnave ni znan
Obravnava se je nato končala. Datum nove obravnave še ni znan, na njej pa se bo sodišče v Šešljevem imenu izreko o njegovi krivdi. Za nespoštovanje haaškega sodišča je najvišja zagrožena kazen sedem let in 100.000 evrov globe.