Mima Jaušovec je najboljša slovenska teniška igralka vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Mima Jaušovec je najboljša slovenska teniška igralka vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Velasquez je bil eden največjih mojstrov baročnega slikarstva.
Marco Pantani
Marco Pantani je leta 1994 slavil svojo prvo zmago med profesionalnimi kolesarji. Foto: EPA

Jaušovčeva ni imela možnosti, da bi ponovila uspeh iz leta 1977, in je izgubila s 6:1 in 6:2. Evertova ima v Parizu rekordno bero zmag, saj jih je zbrala sedem. Zadnjič je slavila leta 1986, ko je v finalu ugnala Martino Navratilovo. Na turnirjih za grand slam je 18-krat premagala vse nasprotnice.


Leta 470 pr. n. št se je rodil grški filozof Sokrat.

Leta 1599 se je rodil španski baročni slikar Diego Rodriguez de Silva y Velazquez. Izhajal je iz nizozemske tradicije domačega slikarstva. Velazquez velja za enega najbolj samosvojih baročnih slikarjev, čigar slog je precej odstopal od tedaj uveljavljene norme. Za dvornega slikarja ga je imenoval španski kralj Filip IV., zato imajo v Velazquezovem opusu pomembno mesto portreti kraljeve družine, njenih gostov in drugih španskih dostojanstvenikov. Velazquez je v portretnem slikarstvu dosegel sam vrh.

Leta 1798 je umrl Giovanni Giacomo Casanova, ki je slovel predvsem po svojih številnih ljubezenskih avanturah in drznosti.

Leta 1799 se je v Moskvi rodil ruski pesnik, pisatelj in dramatik Aleksander Sergejevič Puškin. Puškin je bil ena najbolj vsestranskih osebnosti svojega časa. Ustvaril je nov ruski književni jezik in vplival na mnoge ruske literate. Znan je njegov pravljični ep Ruslan in Ljudmila, roman v verzih Jevgenij Onjegin, drama Boris Godunov, pesnitev Kavkaški ujetnik, zbirka povesti o Ranjkem Ivanu.

Leta 1875 se je rodil nemški pisatelj in Nobelov nagrajenec za književnost leta 1929 Thomas Mann. Znan je po svojih dramah: Smrt v Benetkah, Čarobna gora, družinska saga Budenbrukovi. Sodi med najpomembnejše nemške pripovednike 20. stoletja. Mann je dobil Nobelovo nagrado predvsem po zaslugi romana Buddenbrookvi, ki prikazuje zaton trgovske družine v Lübecku skozi obdobje treh generacij.

Leta 1892 se je rodila ameriška pisateljica Pearl S. Buck. Večino svojih del posveča življenju na kitajskem podeželju. Buckova je prva Američanka, ki je leta 1938 prejela Nobelovo nagrado za književnost.

Leta 1926 so Roberta Earla Hughesa razglasili za najtežjega človeka na svetu. Takrat je Robert tehtal kar 468 kg.

Leta 1960 se je rodil kitarski virtuoz Steve Vai.

Leta 1969 je škotski glasbenik Rod Stewart podpisal pogodbo z založbo Mercury Records.

Leta 1970 se je rodila Deborah Compagnoni. Italijanska alpska smučarka je na olimpijskih igrah osvojila tri zlate medalje, v svetovnem pokalu pa je zmagala na 16 tekmah, od tega na 13 veleslalomih.

Leta 1983 je v finalu odprtega teniškega prvenstva Francije Chris Evert premagala Mimo Jaušovec in petič osvojila Roland Garros.

Leta 1987 je mladi ameriški atlet Danny Harris v Madridu v teku na 400 m z ovirami ustavil neverjeten niz zmag rojaka Edwina Mosesa. Ugnal ga je za 13 stotink. To je bil prvi Mosesov poraz po skoraj 10 letih. Od 26. avgusta 1977 je nanizal kar 122 zaporednih zmag.

Leta 1992 sta se v Firencah v Italiji poročila pevec David Bowie in manekenka Iman.

Leta 1994 je Marco Pantani slavil prvo zmago med poklicnimi kolesarji. 24-letni Pantani je bil nepremagljiv v 14. etapi Dirke po Italiji od Lienza do Merana (235 km).

Leta 1995 je Švicar Tony Rominger postal zmagovalec kolesarske Dirke po Italiji.

Leta 1999 je Katarina Srebotnik z Južnoafričanom Pietom Norvalom zmagala na mešanem turnirju dvojic na Odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu. V finalu sta s 6:3, 3:6 in 6:3 premagala šesta nosilca, Latvijko Lariso Neiland in Američana Ricka Leacha.