Foto: AP
Foto: AP

V hiši znanega televizijca in radijca Boštjana Romiha se gospodinjska dela seveda delijo. »Eden skuha, drugi pojé,« se stereotipno pošali. A prav stereotipi za slovenske moške menda še najmanj držijo, saj skrbi za gospodinjstvo namenjajo največ časa med moškimi razvitih držav, in to z naskokom! »Očitno se staram, saj mi je strašno všeč, ko sta kuhinja in jedilnica pospravljeni. Če žena skuha, posodo praviloma pospravim jaz in jo zložim v pomivalni stroj. A tudi če se mi zdi, da sem tetris optimalnega zlaganja že osvojil, žena še vedno najde prostor za kakšno posodo ali dve,« prizna Boštjan.

Ta nesrečna, vedno mokra plastika

V 40 letih, odkar so pomivalni stroji začeli svoje osvajanje gospodinjstev, so nam prihranili ogromno časa. Nemška raziskava Univerze v Bonnu je pokazala, da s posodo, ki jo na roko umijemo v eni uri, pomivalni stroj napolnimo in izpraznimo v devetih minutah! A le, če posode po pranju ni treba brisati. »Včasih sem plastične posode raje umil kar na roko, ker so iz pomivalnega stroja tako ali tako prišle mokre in so praviloma zmočile tudi ostalo, sicer suho posodo,« se spominja Boštjan.

Plastika se namreč zaradi svoje slabe sposobnosti zadrževanja toplote v klasičnih pomivalnih strojih zelo slabo suši; na njej praviloma tudi po fazi sušenja ostanejo vodne kapljice. Bosch je zato razvil pomivalne stroje PerfectDry z inovativnim sušenjem Zeolith®. Ta tehnologija pri koncu tihega in nežnega pralnega cikla omogoča optimalno sušenje porcelana, stekla in celo plastike brez dodatnega sušenja.

Naravna rešitev za pribitek časa in zadovoljstva

V ohišju nove generacije pomivalnih strojev PerfectDry je vgrajena kompaktna posoda z mineralnimi kroglicami zeolita. Že pred skoraj tremi stoletji so ugotovili, da se ti vulkanski minerali zagrejejo hitro, pri tem pa izjemno učinkovito vsrkavajo vlago ter oddajajo suh in topel zrak. Posebno 3D kroženje zraka poskrbi, da do posode z zeolitom seže kar največ vlažnega zraka, iz nje pa tudi v najtanjše špranje med krožniki in skledami učinkovito zaokroži suh zrak.

»Prostemu času zdaj vsak dan prištejem še čas, ki bi ga porabil za brisanje plastike in loščenje kristala,« ugotavlja Boštjan Romih. Program za zaščito stekla in posebni nastavek za kozarce s pecljem »Glass 40°C« namreč ščitita tudi najdragocenejše kozarce. S posebno učinkovitim sušenjem ExtraDry, namenjenim pranju pretežno težko sušljive posode in stekla, pa preprečuje tudi nastanek madežev zaradi vodnega kamna.

Preberite več o pomivalnih strojih PerfectDry, ki sušijo in pomivajo enako: Perfektno!

In kako zložiti posodo, da bo vse tako, kot mora biti? Zaradi naprednih tehnologij vbrizgavanja vode in učinkovitega sušenja postaja to pri najnovejših pomivalnih strojih vse manj pomembno. A vendarle naj velja: ne preveč in v imenu narave tudi ne premalo.