Obertraun, foto: Viorel Munteanu Foto:
Obertraun, foto: Viorel Munteanu Foto:
Kreischberg, (c) Ikarus.cc, foto: Lamm Tom
Kreischberg, (c) Ikarus.cc, foto: Lamm Tom
Alpina Family, Spa & Sporthotel, foto: Oczlon
Alpina Family, Spa & Sporthotel
Južna Gradiščanska, foto: Andy Kuechenmeister

epot, bogate kulturne dediščine, kulinaričnih dobrot in prijaznih gostiteljev. Je dežela, ki nudi nešteto možnosti za aktiven oddih in razvajanje skozi celo leto. Za vas smo v nadaljevanju zbrali nekaj skrivnihnamigov.

Že tik za mejo se nahaja Koroška, ki vabi z vrhunskimi smučišči in čudovitimi jezeri. Deželna prestolnica Celovec navdušuje z bogato zgodovino, živahnim mestnim utripom, odličnimi prireditvami in številnimi znamenitostmi. Mednje spadajo staro mestno jedro s palačami v značilnem slogu italijanskih mojstrov, Dvorana grbov v deželni hiši Celovec, Koroški muzej moderne umetnosti, Mestno gledališče ter Lendkanal, idilična vodna pot, ki vodi od središča mesta do vzhodnega zaliva Vrbskega jezera.

Za mesto presežnikov velja Salzburg. Z manj kot 150.000 prebivalci sicer ni eno največjih, je pa zagotovo eno najbolj kulturno bogatih in obiskanih. Velik ugled uživa po zaslugi veličastne arhitekture, ki krasi staro mestno jedro, čudovite pokrajine, ki ga obdaja, ter svetovno znanih kulturnih prireditev in festivalov, ki se vrstijo skozi celo leto.

Prav tako na Solnograškem, nekoliko južneje od Salzburga, naletimo na idilično zgodovinsko mestece Radstadt. Le-to se nahaja v samem središču smučarskega sveta Ski amadé, ki navdušuje z raznolikimi smučarskimi progami v skupni dolžini ca. 760 km in več kot 270 najsodobnejšimi žičniškimi napravami.

Sredi očarljivega salzburškega visokogorskega sveta se nahaja vrhunski hotel Alpina Family, Spa & Sporthotel****S. Pozimi boste od tu zlahka dosegli odlična smučišča, poleti pa nudi idealno izhodišče za pohode, kolesarske ture in golf. V neposredni okolici se namreč nahaja kar 14 golf igrišč, v St. Johannu lahko igrate celo brezplačno.

Med kraji Bad Goisern in Hallstatt ter Gosau in Obertraun se razprostira počitniška regija Dachstein Salzkammergut. V zimskem času vabi z vrhunskimi smučarskimi središči kot sta Dachstein-West in Krippenstein, odličnimi območji za prosto smučanje, obsežno mrežo prog za smučarski tek in odličnimi možnostmi za krpljanje, poleti pa je izjemno priljubljena pri ljubiteljih pohodništva in kolesarjenja. Eden izmed turističnih vrhuncev je solni rudnik Hallstatt.

Štajerska regija Murau-Kreischberg je sinonim za užitke v naravi. Kreischberg navdušuje s širokimi, odlično urejenimi smučarskimi progami, novost te zime pa je snežni park z raznolikimi poligoni, skakalnicami in drugimi elementi. Nedaleč stran se nahaja smučišče Frauenalpe, ki slovi kot pravi El Dorado za družine. V poletni sezoni je regija izjemno priljubljena pri ljubiteljih pohodništva, kolesarjenja in golfa.

Med turistične vrhunce spada tudi visokogorska alpska cesta na Veliki Klek/Grossglockner, ki velja za eno najbolj fascinantnih panoramskih cest v Evropi in je od leta 2015 pod spomeniškim varstvom. Razgledna ploščad Kaiser-Franz-Josefs-Höhe na 2.369 m nudi dih jemajoč razgled na snežišča najvišje gore v Avstriji in okoliške tritisočake. Če boste imeli kanček sreče, boste zagledali tudi svizce, kozoroge, gamse in mogočne orle.

Spadate morda med ljubitelje kolesarjenja? Potem je Južna Gradiščanska prava destinacija za vas! Agencija Fox Tours nudi odlične kolesarske izlete in ugodne pakete, ker pa je regija dokaj gričevnata, so na voljo tudi e-kolesa. Ste jih že preizkusili?

Če se želite sprostiti v prijetnem okolju, daleč stran od vsakdanjega stresa, je hotel art-lodge**** pravi naslov za vas. Hotel leži v osrčju slikovite koroške pokrajine, na planini, ki jo obdaja gorovje Nockberge. Tik ob njem se nahaja park s skulpturami, ki nudi čudovit panoramski pogled na okoliške gore. Poleg hotela se nahaja lesena koča iz leta 1745, v kateri je urejena bralnica z zanimivo ponudbo knjig. V poletnih mesecih se tukaj vrstijo pogovori z umetniki in druge kulturne prireditve.

Novapark je morda res največji konferenčni hotel na Štajerskem, vendar slovi tudi po zaslugi vrhunske sprostitvene oaze v velikosti 3.000 m². Obstaja sploh kaj boljšega, kot poslovno uspešen dan zaključiti s popolno sprostitvijo? Obiščite nas in se potopite v svet udobja!

Zanimive nastanitvene možnosti nudi tudi skupina „Schlosshotels & Herrenhäuser“. Le-ta obsega zgodovinske hotele in restavracije, tradicionalne vinske kleti, pravljične dvorec, elegantne podeželske vile in razkošne mestne palače v Avstriji ter sedmih sosednjih državah – tudi v Sloveniji. Vsepovsod vas bodo pozdravili prijazni gostitelji, ki svojo navdušenost nad zgodovino lokacije z veseljem delijo z gosti. Gre namreč za zgradbe, stare več stoletij, ki na impresiven način povezujejo preteklost s sedanjostjo. In vsepovsod boste doživeli tudi tisti občutek notranjega miru, sprave s samim sabo, domačnosti in varnosti, ki se lahko razvije samo v zavetju mogočnih starodavnih zidov.

Vse te in še druge avstrijske turistične destinacije se bodo ta teden pod streho ADVANTAGE AUSTRIA predstavljale na sejmu NATOUR Alpe Adria v Ljubljani. Najdete nas v dvorani B/marmorna na razstavnem prostoru 21. Veselimo se Vašega obiska!