Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Koliko zasebnosti (če sploh) si lahko privoščimo na delovnem mestu, je eno od večnih vprašanj med delodajalcem in delavcem. Težnja po vse večjem nadzoru delodajalcev vedno bolj ogroža zasebnost delavca, kar je zlasti pereče pri uporabi informacijskih tehnologij.

Uporaba interneta, pisanje elektronskih sporočil, objave na spletnih socialnih omrežij in podobno so vedno znova vprašanja, ki vplivajo na zasebnost delavca na eni strani in na možnosti nadzora delodajalca na drugi strani. Primer romunskega državljana, ki je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi zasebnega dopisovanja prek interneta, je nedavno dobil svoj epilog pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Slednje je potrdilo upravičenost ravnanja delodajalca, ki je prepovedal uporabo interneta na delovnem mestu v zasebne namene, in s tem zavrnilo argument delavca, da je bil to nesorazmeren poseg v njegovo zasebnost. Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da se postavi na stran argumentov delodajalca, odpira vrata novemu razumevanju zasebnosti na delovnem mestu in hkrati zbuja zaskrbljenost, do kod lahko delodajalec nadzira svoje zaposlene. Ker se tovrstna vprašanja pojavljajo tudi v slovenskem prostoru, jim na Fakulteti za management namenjamo posebno razpravo: (v sredo, 18. maja, ob 16.30), na kateri bodo svoja stališča o tem predstavili namestnik informacijske pooblaščenke, preizkušena revizorka za presojo informacijskij sistemov, profesorica delovnega prava ter drugi udeleženci dogodka. Razprava bo potekala v okviru dejavnosti na magistrskem študijskem programu Pravo za management.

Vedno znova se potrjuje, da je treba pri sprejemanju pomembnih poslovnih odločitev upoštevati tudi pravne okvire tako v odnosu do zaposlenih kakor do drugih deležnikov. Kakovostno in odgovorno upravljanje gospodarskih družb pomeni tudi zakonito upravljanje. Upoštevanje pravnih omejitev in izpolnjevanje pravnih zavez bi moralo biti ključno vodilo vsakega managerja. Poznavanje področja prava zagotovo spada v nabor managerskih znanj. Ta znanja lahko dobite na Fakulteti za management s študijem prava za management.

Fakulteta za management poleg programa Pravo za management razpisuje za študijsko leto 2016/2017 še naslednje magistrske študijske programe:

Želite izvedeti več o tem? Pridružite se nam na informativnih dnevih v maju in septembru 2016.

Vabljeni na Fakulteto za management po nova znanja!