Avstrijska smučišča nudijo neskončne smučarske užitke. Foto: Österreich Werbung / Peter Burgstaller. Foto:
Avstrijska smučišča nudijo neskončne smučarske užitke. Foto: Österreich Werbung / Peter Burgstaller. Foto:
false
Družine so v Avstriji na pravem mestu. Foto: Österreich Werbung / Peter Burgstaller.
false
Avstrija je pravi eldorado za ljubitelje adrenalinskih športnih aktivnosti. Foto: Österreich Werbung / Wolfgang Zajc.
false
Tek na smučeh ni običajen šport. Je več kot to. Je filozofija. Foto: Österreich Werbung / Franz Gerdl.
false
Salzburg v beli preobleki privablja obiskovalce od blizu in daleč. Foto: Tourismus Salzburg GmbH.
false

Avstrija je z več kot 800 zimsko-športnimi destinacijami sinonim za nepozabna zimska doživetja. Goste z vseh koncev sveta navdušujejo raznolike, odlično urejene smučarske proge, sodobne in udobne žičniške naprave, zagotovljen sneg ter ekskluzivne ponudbe, ki smučarskemu oddihu dajejo še dodaten čar. Večina smučišč je iz Slovenije enostavno in hitro dostopnih, prva se nahajajo že tik za mejo.

V Avstriji vsekakor pridejo na svoj račun družine. Smučišča so praviloma pregledna, varna in cenovno ugodna. Izbrane destinacije so obiskovalcem pripravile cenovno ugodne pakete, ki vključujejo vse od nastanitve v vrhunskih hotelih do smučarskih vozovnic in dostopa v centre dobrega počutja. Otroci in najstniki lahko koristijo številne popuste ter se družijo v posebnih klubih, namenjenih prav njim, poskrbljeno pa je tudi za varstvo najmlajših.

Zakaj ne bi letos poskusili nekaj novega?

Tudi zimski dopustniki, ki dajejo prednost nenavadnim, ekstremnim, adrenalina polnim dogodivščinam, so v Avstriji na pravem mestu. V avstrijskih smučarskih regijah so snežni parki že ustaljen standard in predstavljajo pravi paradiž za atletske deskarje ter smučarje prostega sloga, ki visoko v zraku izvajajo dih jemajoče skoke. Pravi hiti zadnjih let so ledno plezanje, kajtanje na snegu in turno smučanje. Zadnje je odlično tudi za zbistritev misli. Samo predstavljajte si ta užitek ... Preko nedotaknjenih, globoko zasneženih strmin se podate visoko v višave, si vrh gore kratko oddahnete na mehkem snegu, občudujete osupljiv panoramski razgled, vsrkate nežne sončne žarke in se nato po globokem pršiču podate proti dolini. Užitek brez primere!

Tistim, ki ne smučajo, ali pa želijo poskusiti še druge aktivnosti, so v Avstriji na voljo odlične možnosti za drsanje po zaledenelih jezerih, sankanje in krpljanje, še več sprostitve pa zagotavljajo alpske terme.

Après Ski kot ga še ne poznate

Obsežna ponudba nastanitev, tako za profesionalne športnike kot tudi za prostočasne smučarje in družine, prijetne smučarske koče ter odlične, regionalno obarvane kulinarične dobrote zaokrožujejo popolne smučarske počitnice v Avstriji. Vsak oddih v Avstriji pa še dodatno popestri legendarni Après Ski, ki je znan kot najboljši daleč naokrog. Naj vam namignemo – ne pozabite poskusiti tradicionalnih pijač kot sta »Jägertee« in »Willi mit Birne«.

Zimski kulturni vrhunci

Toda zakaj bi bila zima le sinonim za zasneženo pokrajino in smučarsko zabavo? Veliko avstrijskih mest vabi v zimskih mesecih s še posebej bogato ponudbo kulturnih dogodkov in doživetij. Muzeji predstavljajo zanimive razstave, praznično okrašene dvorane vabijo na plesne prireditve v elegantnih večernih oblekah ali tradicionalnih dirndlih, za še več raznolikosti pa poskrbijo organizirani pohodi po mestu, večerna branja in koncerti. Odlično kuliso za sprostitev nudijo tradicionalne kavarne.

In potem, sredi novembra, je končno spet tako daleč! Takrat napoči čas bleščečih božičnih sejmov, ki pritegnejo obiskovalce z vseh koncev Evrope. Najlepše najdete verjetno na Dunaju, v Salzburgu in Gradcu. In ko boste obiskali Salzburg, pokukajte še v bližnje mestece Oberndorf, kjer leži kapelica, ki velja za »zibelko« verjetno najbolj znane božične pesmi, Sveta noč.

To pa še zdaleč ni vse. Avstrija nudi nešteto možnosti za nepozabna zimska doživetja! Več zanimivih informacij in skrivnih namigov je na voljo na spletni strani Avstrijske turistične organizacije Österreich Werbung.

Prijavite se na mesečne e-novice in bodite pravočasno obveščeni o novostih iz Avstrije, ekskluzivnih ponudbah, posebnih popustih in nagradnih igrah. Prijavite se tukaj.