Pečen kifeljčar z zelišči. Recept in fotografija Zulejka Javeršek. Foto:
Pečen kifeljčar z zelišči. Recept in fotografija Zulejka Javeršek. Foto:
Poiščite papriko botinsko rumeno v vašem najbližjem Sparu in jo pripravite za ozimnico kot nekoč.
Poiščite papriko botinsko rumeno v vašem najbližjem Sparu in jo pripravite za ozimnico kot nekoč.
Igor Jarkovič letos prvič prideluje zelenjavo avtohtonih sort.  Pravi, da so okusi takšni, kot jih imajo v spominu naši starši in stari starši.
Igor Jarkovič letos prvič prideluje zelenjavo avtohtonih sort. Pravi, da so okusi takšni, kot jih imajo v spominu naši starši in stari starši.
Avtohtoni paradižnik val za poletne solate in okusne omake.
Avtohtoni paradižnik val za poletne solate in okusne omake.

SPAR Kot nekoč: paradižnik val, paprika botinska rumena in krompir kifeljčar kresnik. Že kmalu z njiv slovenskih pridelovalcev prihaja tudi paprika sivrija in stročji fižol slovenskih sort ptujski maslenec in klemen. SPAR Slovenija jamči pridelovalcem 100-odstoten odkup, vam pa pristen okus zelenjave kot z domačega vrta.

Najboljši pečen in posut z zelišči

Nedeljsko kosilo lahko popestrite s pečenim mladim krompirčkom. V vašem najbližjem Sparu dobite tistega najbolj okusnega, slovensko sorto kifeljčarja kresnik. Najboljši je v pečici pečen neolupljen, saj tako ohrani veliko več vitaminov in rudnin.

Namig za pripravo kifeljčarja

Izberete gomolje čim bolj podobne velikosti, da se enakomerno zapečejo. Dobro jih operite in po potrebi obrežite. Nato jih položite v lonec, prelijete s hladno vodo in počakajte, da zavre. Na zmanjšanem ognju jih kuhajte še približno 20 minut. Krompir odcedite in ga preložite v pekač, premazan z oljem. Nekaj olja prelijte še po kifeljčarju, posolite in pecite približno 20 minut, dokler ne dobi lepe barve. Ko je pečen, ga lahko popestrite na nešteto načinov. Enega lahko najdete tu.

Odlična za kuhanje in vlaganje

Veliko gospodinj pri pripravi polnjenih paprik daje prednost udomačeni sorti paprike botinski rumeni, ki k nam prihaja s sosednje Hrvaške. Je prijetnega okusa, ki na začetku malo posladi, nato proti koncu rahlo pogreni. Ker je njeno meso čvrsto, je odlična za vlaganje, saj pri vlaganju ohranja hrustljavost. Papriko lahko najprej pokuhate, ali pa jo svežo položite v kozarce in prelijte z mešanico za vlaganje.

Popestrite si poletno solato

V Spar prihaja tudi paprika sivrija, ki ima srednje debelo meso sladkastega okusa. Odlično se obnese v mešani solati s paradižnikom sorte val, ki ga prav tako dobite v vašem najbližjem Sparu, čebulo in bučnim oljem. Paprika je rogate oblike, tako kot botinsko rumeno jo pridelujejo na kmetiji Jarkovič v jugovzhodnem delu Krške kotline. Ob reki Krki so pogoji za pridelovanje okusne zelenjave avtohtonih sort več kot odlični: bogat namakalni sistem, s soncem obsijana rodovitna zemlja in prijazni ljudje, ki se vsakodnevno trudijo pridelovati kakovostno zelenjavo, s katero boste zadovoljni.

Dišeči paradižniki kot nekoč

Še vedno je čas za paradižnik, ki ga lahko uporabimo kot prilogo jedem z žara, v poletnih solatah ali omakah. Najbolj dišeč in okusen je sveže obran paradižnik izpod rok slovenskega kmeta. Takšen, kot se ga spomnimo še iz otroških let in prav tak je avtohtoni paradižnik val, ki ga dobite na Sparovih policah. Poškodovane ali bolj zrele plodove lahko uporabite za pripravo slastne paradižnikove mezge, ki jo vložite v kozarčke in jo uporabite za pripravo polivk ali juh tudi pozimi. Če pa ste se ga naveličali v solatah, si ga to pot privoščite v slastni piti. Namig za Jernej Kitchen poiščite tu.