Avstrija. Dežela, kjer je zima doma. Foto: Ikarus. Foto:
Avstrija. Dežela, kjer je zima doma. Foto: Ikarus. Foto:
false
V regiji Wagrain-Kleinarl vas čaka nepozaben smučarski oddih v objemu čudovite pokrajine. Foto: Bergbahnen Wagrain.
false
V avstrijskih smučarskih kočah so na voljo odlične dobrote lokalne kuhinje. Ne pozabite poskusiti legendarnih kvašenih cmokov z makom, originalnega carskega praženca ter pijače Almdudler.
false
Avstrija je pravi raj za male smučarske nadobudneže. Foto: Tourismusregion Katschberg Rennweg / Franz Gerdl.
false
Kompleks Gradonna****S Mountain Resort leži neposredno ob dolinski progi smučarskega območja Kals-Matrei, daleč stran od gneče in avtomobilskega hrupa. Foto: Schultz Gruppe.
false
Ob turnem smučanju doživimo bližino narave še posebej intenzivno. In po zahtevnem vzponu na vrh gore je užitek ob spustu po nedotaknjenih strminah še toliko slajši. Foto: SalzburgerLand.
false
Zakaj ne bi letos poskusili nekaj novega? Foto: Österreich Werbung / Fankhauser.
false
V Avstriji je na voljo raznolika ponudba tekaških prog: od ravno potekajočih, udobnih družinskih, do zahtevnih različic z vzpenjajočimi in spuščajočimi se deli. Od pravljičnih prog skozi globoko zasnežene gozdove, kot jih je mogoče najti v Böhmerwaldu, pa vse do spektakularnih višinskih prog v Stubaitalu, kjer je mogoče uživati tudi ob pogledu na veličastne tritisočake. Foto: TVB Stubai Tirol / Andre Schönherr.
false

Bili so časi, ko se je zima začela 21. decembra. Dandanes se začne veliko prej in vedno znova: v okviru neštetih ski openingov, na katerih smučarske regije Avstrije ter ljubitelji zimsko-športnih aktivnosti proslavljajo začetek smučarske sezone. Številna smučišča so že oktobra odprla svoja vrata, druga še čakajo na prvi sneg. Nekatera obratujejo do pozne pomladi, druga – ledeniška – tekom celega leta. V Avstriji najdemo več kot 800 zimsko-športnih krajev, ki nudijo pisano paleto aktivnosti in doživetij. Da bi vam nekoliko olajšali izbiro, smo v nadaljevanju pripravili nekaj skrivnih namigov za letošnjo zimo.

Prava zima … tako blizu!

Že nekaj kilometrov za predorom Karavanke se nad Osojskim jezerom razprostira Osojščica/Gerlitzen, največje smučarsko središče na območju srednje Koroške. Zaradi bližine je izjemno primerno za krajši oddih, obenem pa po zaslugi raznolikih smučarskih prog v skupni dolžini 42 km, 17 žičnic in otroškega snežnega parka predstavlja pravi zimski raj, kjer boste želeli ostati dlje časa. Enako navdušujoče je družinsko smučarsko središče Tromeja pri Arnoldsteinu, ki obsega smučarske proge za začetnike in profesionalne smučarje, rustikalne koče in osemkilometrsko sankališče. Za večerno sprostitev se lahko podate v KärntenTherme Warmbad-Villach. Gre za najsodobnejši termalni svet doživetij v Avstriji, kjer boste ob predložitvi smučarske vozovnice deležni 20 % popusta.

Malo naprej, na meji med Solnograško in Koroško, se nahaja turistična regija Katschberg s skoraj 70 km urejenih prog, ki so po potrebi lahko povsem pokrite z umetnim snegom, in odlično ponudbo za družine. Tukaj so letos pripravili popolnoma novo adventno pohodniško pot, ki popestri vsak smučarski oddih v predbožičnem času. Obiskovalci se lahko sprehodijo po 2,8 km dolgi krožni poti, ob kateri so v prenovljenih kozolcih postavljena prijetno urejena postajališča, pri čemer je vsako posvečeno drugi tematiki.

Edino ledeniško smučišče na Koroškem je Mölltal. Mölli, kot mu ljubkovalno pravijo, je deležen rednih investicij na področju garancije snega in kakovosti smučarskih prog, kar omogoča odlično smuko tudi takrat, ko snega drugod morda primanjkuje. Tukaj velja smučarska vozovnica Ski)Hit, ki povezuje 8 vrhunskih smučišč na Koroškem in v Vzhodni Tirolski. Zagotovilo snega 330 dni v letu cenijo tudi številne smučarske reprezentance, ki na ledeniku opravljajo treninge in priprave. Zato ni nič nenavadnega, če ob postanku v panoramski restavraciji Eissee za sosednjo mizo zagledate kakšnega zvezdnika belega cirkusa.

Skrivni namig letošnje zime: Vzhodna Tirolska

Smučišče Hochpustertal na Vzhodnem Tirolskem očara z obilico naravnega snega in osupljivim pogledom na Dolomite. Najbolj drzni se lahko odpravijo na dve zahtevni dolinski progi ali pa se odločijo za prosto smučanje v globokem snegu. Tu se nahaja tudi hotel Dolomiten Residenz****S Sporthotel Sillian, ki vabi s privlačno ponudbo za družine. Großglockner Resort Kals-Matrei je največje smučarsko območje Vzhodne Tirolske. Neposredno ob zahtevni dolinski progi se razprostira počitniški kompleks Gradonna****S Mountain Resort s hotelom 4* in 41 počitniškimi hišicami, ki v skladu s sloganom „Ski in – Ski out“ omogočajo, da se zimski navdušenci neposredno iz postelje odpravijo na najboljše bele strmine. Gostje si po napornih smučarskih doživetjih lahko odpočijejo v razkošni sprostitveni oazi na 3.000 m². Na voljo je tudi profesionalno varstvo otrok od 3 let naprej.

Nekaj idej za smučarske zanesenjake in adrenalinske odvisnike

Regija Murau-Kreischberg je znana kot priljubljeno zbirališče smučarskih zanesenjakov. Vrhunsko urejene proge za tek na smučeh, vodeni pohodi s krpljami ter odlične možnosti za drsanje in sankanje zagotavljajo nepozabna doživetja tudi gostom, ki jim smučanje ni prioriteta. Tu pridejo na svoj račun tudi najmlajši smučarski junaki. Na voljo je namreč ločena družinska proga, otroški smučarski svet s čarobno preprogo in otroško vlečnico, še večji nasmeh na obraz malčkov pa privabijo dežela Yabaa Dabba Doo, svet dinozavrov in trampolin Kreischi.

Med Arlbergom in Kitzbühelskimi Alpami bije avstrijsko smučarsko srce še posebej hitro! Tu leži regija Zillertal, ki nudi s smučarskimi središči Hochfügen, Hochzillertal in Spieljoch skorajda neskončne, odlično urejene smučarske proge, 47 najsodobnejših žičniških naprav, nedotaknjene strmine za ljubitelje prostega smučanja in zabavne snežne parke. Nedaleč stran, ob jezeru Achensee, se razprostira naravni rezervat Karwendel, kjer se lahko gostje skupaj z izkušenimi čuvaji podajo na organiziran pohod po sledeh divjih živali.

Zimske športne navdušence, ki iščejo popestritev in nove izzive, pričakujejo na smučiščih Hochkar in Lackenhof v Spodnji Avstriji razburljive proge z grbinami, skakalnicami in ostrimi zavoji. Še več adrenalinskih užitkov zagotavljata Freesports Arena Dachstein Krippenstein v Zgornji Avstriji in Absolut Park v salzburškem Wagrain-Kleinarlu, ki velja za največji snežni park v Evropi. V salzburškem Obertauernu gostje s priljubljenimi snežnimi kolesi osvajajo zasnežena pobočja, največji hiti zadnjih let pa so turno smučanje, kajtanje na snegu in ledno plezanje.

Avstrija – pravi smučarski raj za družine!

V Avstriji pridejo na svoj račun tudi družine. Številna smučišča so za najmanjše smučarske junake pripravila privlačne ponudbe. Na 8 smučarskih območjih na Koroškem in Vzhodnem Tirolskem, ki jih povezuje smučarska vozovnica Ski)Hit Osttirol, smučajo otroci do 6. leta starosti brezplačno, otroci in najstniki do 18 let pa so deležni 50 % popusta. Odlično kombinacijo športno obarvanih in sproščujočih družinskih počitnic nudijo počitniški parki Landal Ski Life. Navdušuje tudi ponudba na Tirolskem, kjer 18 smučarskih šol s preverjeno kakovostjo, med drugim v znamenitem Pitztalu, seznani najmanjše goste s prvimi smučarskimi koraki in poskrbi za veliko zabave tudi izven smučarskih prog.

To pa še zdaleč ni vse. Avstrija nudi nešteto možnosti za nepozabna zimska doživetja! Več zanimivih informacij in skrivnih namigov je na voljo na spletni strani Avstrijske turistične organizacije Österreich Werbung.

Želite prejemati sveže informacije o počitniški deželi Avstriji in biti pravočasno obveščeni o ekskluzivnih ponudbah, posebnih popustih in nagradnih igrah? Prijavite se na mesečne e-novice in doživite vašo zimsko pravljico v Avstriji!