Sunki vetra so na letališču Lesce po neuradni oceni povzročili za 200 tisoč evrov škode. Foto: MMC RTV SLO
Sunki vetra so na letališču Lesce po neuradni oceni povzročili za 200 tisoč evrov škode. Foto: MMC RTV SLO
trbovlje
V sunkih močnega vetra so jih skupila tudi drevesa. Fotografija je iz okolice Trbovlja. Foto: MMC RTV SLO
Kot je znano, je vreme zobe pokazalo že v ponedeljek, ko je Slovenijo zajelo močno deževje s poplavami. Foto: MMC RTV SLO
Veter uničeval vse pred seboj

Sunki vetra so popolnoma uničili motorno šestsedežno letalo, ki so ga uporabljali za tandemske skoke s padalom, motorno jadralno letalo in jadralno letalo.

200 tisoč evrov škode
Poškodovano je eno ultralahko in eno jadralno letalo, je za MMC povedal Marko Dežman z letališča Lesce. Po njegovi oceni naj bi škoda znašala okoli 200 tisoč evrov, vsa letala pa so bila v zasebni lasti.

Ponoči in zjutraj je predvsem v severni Sloveniji pihal močan veter, ki je na Gorenjskem dosegel hitrost 90 km/h. Podiral je drevesa in povzročal težave pri oskrbi z elektriko.

Agencija RS za okolje je sporočila, da je veter najbolj besnel v Lescah, močne sunke pa so zaznali tudi v zgornjem Posočju, pod Karavankami in na Koroškem. Prav tako je veter svojo moč pokazal v višjih legah Prekmurja, v Ljubljani pa je dosegel 50 kilometrov na uro. V Arsu pravijo, da moč vetra zdaj slabi, do večera pa naj bi se povsem umiril. Tudi za sredo pa vremenoslovci napovedujejo vetrovno vreme predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji, a takšne sunkovitosti ne pričakujejo več.

Vabimo vas, da fotografije in videe vremenskih nevšečnosti objavite na Mojem spletu.

Na pomoč zaradi podrtih dreves povsod prišli gasilci
S Centra za obveščanje RS so sporočili, da sta zaradi močnega vetra po 4. uri zjutraj v občini Luče na cesto Luče-Solčava padli dve drevesi, na cesto Podveža-Podvolovjek pa električni in telefonski drog. Na cesto zrušeno drevo je po 5. uri preglavice povzročalo tudi na Bledu. V vseh primerih so posredovali domači gasilci.

Vremenska napoved za torek
Danes bo v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Severni veter bo oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija. Zvečer in v prvi polovici noči se bo prehodno pooblačilo, mogoče bodo kratkotrajne plohe. Na Primorskem bo za krajši čas zapihala burja. Najbolj pa bo pihalo na severu države, kjer bo po napovedih Arsa veter pihal v sunkih do 70 km/h.


Težave so bile tudi s pretrganimi električnimi vodniki. Po 4. uri je tako prišlo do izpada daljnovoda Logarska dolina. Brez oskrbe z električno energijo so še vedno gospodinjstva na območju Luče in Solčave, dežurni pa že odpravljajo okvaro. Sicer pa je ob 5.22 zaradi močnega vetra prišlo tudi do izpada devetih transformatorskih postaj na območjih letališča Lesce; Studenčice; Hraš, Hlebc in Nove vasi. Povsod so že na terenu pristojni delavci.

Spremljajte vreme tudi
na MMC-jevem portalu.

V ponedeljek Slovenijo zajelo deževje s poplavami
Kot je znano, je Slovenijo v ponedeljek zajelo tudi deževje s poplavami. Najhuje je bilo na Notranjskem in Primorskem, kaj se je dogajalo, pa si lahko preberete tukaj.

Veter uničeval vse pred seboj