Takole je včerja divjala Mura. Foto: BoBo
Takole je včerja divjala Mura. Foto: BoBo
burja
Burja je v Ilirski Bistrici ruvala drevesa. Foto: Ines Trebec
Burja v Ilirski Bistrici
Takole je burja divjala v Ilirski Bistrici, najmočnejši sunki pa so dosegali tudi okrog 110 km/h. Lomilo je drevje, prevračalo prometne znake. Foto: bralec Damjan

Ob meji s Hrvaško je danes dopoldne Mura dosegla največji pretok, po ocenah agencije za okolje (Arso) pa bo postopoma začela upadati predvidoma v noči na torek.

Ste vremenske nevšečnosti ujeli v svoj objektiv? Delite fotografije in videoposnetke z nami na Mojem spletu ali po e-pošti na naslov lokalno@rtvslo.si.

V zgornjem toku Mure v Sloveniji se bo reka začela vračati v strugo, v spodnjem toku pa bo še poplavljala znotraj poplavnih nasipov. Zaradi poplavljanja reke Mure je do preklica zaprt tudi mejni prehod Hotiza.
Odneslo nekaj plovil
Nevšečnosti na Obali in na Vipavskem pa tudi danes povzroča burja. Po ugotovitvah Arsa burja sicer slabi, vendar najvišje hitrosti še vedno dosegajo hitrosti malo nad 100 kilometrov na uro.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste so tako za kampprikolice, hladilnike in vozila do osem ton s ponjavami zaprte hitra cesta Razdrto-Vrtojba med razcepom Nanos in Ajdovščino ter ceste Podnanos-Ajdovščina, Ajševica-Selo ter Tri hiše-Vogrsko.

Koprsko tovorno pristanišče, ki je bilo zaradi burje zaprto od nedelje, so danes zjutraj sprva odprli za tovorni promet, vendar je zaradi sunkov burje trenutno spet zaprto, so povedali na upravi za pomorstvo. Burja največ težav povzroča ladjam, saj je odneslo tudi nekaj plovil, ki so bila privezana na mrtvem sidru. Prestregla jih je družba za reševanje na morju.

Zaprte ceste in mostovi na Hrvaškem
Na zapore lahko naletite tudi tisti, ki se odpravljate na Hrvaško. Zaprt je del avtoceste med Zagrebom in Splitom in del reške obvoznice, pa tudi mosta na Krk in Pag. Zaradi vetra tja tudi ne vozijo trajekti, prav tako stoji trajekt na Cres. Na reškem območju so poleg trajektnih linij zaradi burje prekinili tudi katamaranske povezave s kvarnerskimi otoki.

Sadjarji bi raje dež
Burja v Vipavski dolini sadjarjem v tem času, ko dozorevajo breskve, ni všeč. Želijo pa si padavin, a teh v večjih količinah ni pričakovati. Škoda zaradi burje v breskovih nasadih sicer ni velika, je za Radio Slovenija poročala Karin Zorn.
Kot pravijo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, prijav zaradi večjih škod niso prejeli. Burja več težav povzroča zaradi dodatnega izsuševanja že tako suhih tal, pravi Ivan Kodrič, svetovalec za sadjarstvo. "Največja škoda zaradi burje je, ker povečuje učinek suše. Dežja ni bilo nič in sedaj burja pospešuje transpiracijo in dodatno izsušuje, največja škoda po suši se sedaj kaže na koruzi, kot pa na ostalem sadju."
Problem izsuševanja se pojavlja tudi pri vinski trti. Je pa burja prav v vinogradih na Zgornjem Vipavskem in predelu Krasa povzročila nekaj škode, je povedala Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo.
"Močna burja s sunki vetra povzroča škodo na vinski trti in ostalih rastlinah, tudi sadju in sadnem drevju tako da lomi mladje, poškoduje pridelke. Škodo bomo šele videli nekje konec tedna." Pridelovalcem svetujejo, naj trte in sadno drevje, kjer imajo možnost, namakajo. Prav trte so sedaj v občutljivem obdobju, ker prihaja čas zorenja.