Agencija za okolje opozarja na vremenske nevšečnosti na zahodu države. Foto: Arso
Agencija za okolje opozarja na vremenske nevšečnosti na zahodu države. Foto: Arso
Dež
Deževalo bo ves dan. Foto: BoBo

Še naprej narašča pretok rek Soče, Save ter Savinje. Zmerno še naprej naraščajo manjše reke v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter Reka in Vipava s pritoki, navajajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Narasle reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem in zgornji Savinjski dolini se umirjajo, drugod reke še naraščajo. Pretoki rek na teh območjih so veliki.

Soča ima v svojem spodnjem toku pretok 1083 kubičnih metrov na sekundo in še zmerno narašča, naraščajo tudi Sava v srednjem in spodnjem toku ter Savinja. Tudi manjše reke v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter Reka in Vipava s pritoki še zmerno naraščajo.

Največ padavin na zahodu
Največ padavin lahko do petka zjutraj pričakujemo na zahodu države, kjer naj bi padlo med 40 in 70 milimetri dežja, najhuje pa bo v Posočju, kjer bo lahko padlo do 100 milimetrov dežja. Drugje po državi bo padavin manj, zato vremenoslovci večjih težav ne pričakujejo.

Veter povzročal preglavice
Ob morju in ponekod na Notranjskem bo še pihal okrepljen jugo s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro, ki je precej preglavic na vzhodu Slovenije povrzočil že v sredo.

V Kostanjevici na Krki je poškodoval del strehe na stanovanjskem bloku, v občini Majšperk je odkril del strehe gospodarskega poslopja, v Grosuplju pa del strehe stanovanjske hiše. V občini Sveti Jurij v Slovenskih Goricah je podrl telefonski drog, v občinah Podvelka, Črna na Koroškem, Radlje ob Dravi in Lovrenc na Pohorju pa več dreves.

Zaradi močnega vetra je v sredo po podatkih uprave za zaščito in reševanje kar nekaj gospodinjstev ostalo brez električne energije, in sicer na območju Sladkega vrha v občini Šentilj, v kraju Meniška vas v občini Dolenjske Toplice, na območju Podpece in Javorja v občini Črna na Koroškem ter na območju Radelj v občini Radlje ob Dravi.

Nevarnost snežnih plazov
Meja sneženja se bo pod 1000 metrov nadmorske višine spustila le v Zgornjesavski dolini, veliko snega pa je že in še bo zapadlo v visokogorju. V Julijskih Alpah naj bi do petka zjutraj padel približno meter novega snega, drugje v gorah pa med 25 in 50 centimetri, zato se je nevarnost snežnih plazov povečala na 4. stopnjo.

Temperature še vedno nezimske
Temperature bodo po vsej državi še vedno precej visoke, okoli 10 stopinj Celzija, na Primorskem tudi več kot 10 stopinj Celzija. Kot je dežurni vremenoslovec povedal za Val 202, lahko od ponedeljka dalje pričakujemo nekoliko nižje temperature (0 stopinj Celzija zjutraj in okoli 5 stopinj Celzija čez dan), a izrazitega mraza letos ne bo.