Suša je nekatere panoge letos močno prizadela. Foto: BoBo
Suša je nekatere panoge letos močno prizadela. Foto: BoBo

Zaradi suše bo letošnji rezultat slabši od lanskega, je ob robu 27. posveta kmetijske svetovalne službe, ki poteka v Novem mestu, ocenil resorni minister Franc Bogovič. Minister je dejal, da je suša različne panoge različno prizadela. V oljkarstvu tako pričakujejo približno polovični pridelek, veliki izpadi pa so tudi pri vinogradništvu. Na Primorskem je izpad 20- do 50-odstoten, drugje po državi pa bo pridelek grozdja od običajne letine manjši za 20 do 30 odstotkov.

Sadjarstvo je prizadela predvsem pozeba. Pridelek je v povprečju manjši za 40 odstotkov, zaradi manjše pridelave pa je prišlo do izpadov tudi v živinoreji. Posledična manjša ponudba je povzročila zvišanje cen, zaradi česar bodo lahko proizvajalci v nekaterih panogah delno pokrili svoj primanjkljaj, je pojasnil Bogovič.

Minister je dejal še, da je ministrstvo letos nemoteno izvajalo ukrepe kmetijske politike, podobno pa na področju subvencij in programa razvoja podeželja načrtujejo za prihodnje leto. Za prihodnje leto je Bogovič napovedal 144 milijonov evrov subvencij in približno 80 milijonov evrov okoljskih plačil, k čemur je treba prišteti še razpisna razvojna sredstva.

Razpisi, razpisi
Do poletja bodo tako na ministrstvu v celoti izplačali subvencije za leto 2012, je dejal minister, v okviru programa razvoja podeželja pa bodo še novembra objavili razpis za mlade prevzemnike kmetij. Decembra bodo sledili še drugi razpisi, in sicer s področij posodabljanja kmetijskih gospodarstev, gozdarstva in namakanja, nekateri razpisi pa bodo namenjeni spodbujanju povezovanja kmetij, raznolikosti nekmetijskih dejavnosti in obnov vasi. Spomladi bodo objavljeni novi razpisi.