Benečijo je prizadela že druga naravna nesreča v mesecu dni - 8. julija je tornado ubil človeka in jih 15 ranil. Foto: EPA
Benečijo je prizadela že druga naravna nesreča v mesecu dni - 8. julija je tornado ubil človeka in jih 15 ranil. Foto: EPA

bili plazovi usodni za češkega turista ter 14-letnico in 40-letnika, ki ju še niso identificirali.

V torek zvečer je močna nevihta prizadela kraj San Vito di Cadore, ki leži pri mestu Cortina d'Ampezzo v deželi Benečija. Sprožil se je silovit zemeljski plaz, poln blata, skal, kamenja in vode, ki je bolj spominjal na blatno lavo kot na proženje zemljine.

Plaz odnesel avtomobile s parkirišča
Blatna reka se je sprožila v dolini Boite med San Vitom in Cortino, poplavljene so bile ceste, kolesarske poti in parkirišča ter nekaj hiš, ki pa so bile izpraznjene. Ravno z enega izmed parkirišč je odneslo tudi avtomobil s češkima turistoma, ki so ju reševalci našli šele v sredo, ko se je zdanilo. 56-letnemu Čehu ni bilo več pomoči, medtem ko je njegova 43-letna žena v komi in se bojujejo za njeno življenje.

Sumijo, da sta umrla hči in oče
Nižje ob reki so gasilci čez nekaj ur našli še mrtvo deklico, staro 14 let, za katero se ve samo, da ni iz okoliških krajev. Kmalu zatem so v bližini našli še truplo 40-letnega moškega, ki bi lahko bil v sorodu z deklico. Gorski reševalci, gasilci in policisti še naprej preiskujejo tok zemeljskega plazu, odkopavajo avtomobile in poizvedujejo, ali je še kakšna oseba pogrešana.

Tragedija na vrhuncu poletne sezone
Zaradi plazu je bil kraj San Vito di Cadorna več ur odrezan od sveta, prav tako se po glavni cesti ni dalo priiti do Cortine d'Ampezzo, glavnega turističnega središča v beneških Dolomitih. Plaz je preplavil dolino s priljubljeno kolesarsko stezo, prav zdaj pa je v gorah vrhunec poletne sezone, zaradi česar se oblasti bojijo, da ni še kaj več žrtev.