Če ne bo dosežen nov sporazum, bo svet po izteku Kjotskega protokola ostal brez podnebnega dogovora. Foto: Reuters
Če ne bo dosežen nov sporazum, bo svet po izteku Kjotskega protokola ostal brez podnebnega dogovora. Foto: Reuters
Okoljska konferenca v Durbanu

Napovedi niso najbolj optimistične, saj Kitajska in ZDA, največji onesnaževalki, niso pripravljene na podpis zavezujočega dogovora, ki bi nasledil Kjotski protokol. Številni pogajalci menijo, da izid konference še nikoli ni bil tako nepredvidljiv kot letos. "Na konferenci ni nič nemogoče," je poudaril predsednik Južnoafriške republike Jacob Zuma in izpostavil, da gre pri Južnoafriški republiki v boju proti podnebnim spremembam "za življenje in smrt".

Nemški minister za okolje Norbert Röttgen je v uvodu v konferenco zahteval konkretne korake za omejitev segrevanja svetovnega ozračja pri dveh stopinjah Celzija. Izpostavil je, da lahko podnebne spremembe blažimo le s skupnimi močmi vseh držav, pri čemer je opozoril na nujnost sodelovanja držav, ki so največje onesnaževalke in obenem emitirajo največ izpustov ogljikovega dioksida. "Žal ZDA, Kitajska, Indija in druge države politično ali pa gospodarsko na to še niso pripravljene," je prepričan Röttgen.

Največji grešnici nista pripravljeni
Kitajska in ZDA ustvarijo največ izpustov toplogrednih plinov na svetu in sta tako v zgodbi o iskanju celovitega svetovnega dogovora v boju proti podnebnim spremembam kljub poskusom Evropske unije, da bi se uveljavila kot vodilna sila, ključna igralca. Državi, ki ustvarita več kot 40 odstotkov izpustov toplogrednih plinov na svetu, se upirata pravno zavezujočim standardom znižanja izpustov, pri tem pa s prstom največkrat kažeta druga na drugo.

"V Durbanu smo z enim razlogom - najti skupno rešitev, ki bo zaščitila prihodnje generacije," je poudaril južnoafriški minister za mednarodne odnose Maite Nkoana Mashabane, ki vodi zasedanje mednarodne podnebne konference.

Treba spodbuditi zaupanje javnosti
Izvršna sekretarka Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) Christiana Figueres je opozorila, da morajo pogajanja na konferenci nujno spodbuditi zaupanje javnosti. "Konferenca mora prepričati najranljivejše, tiste, ki zaradi podnebnih sprememb že zdaj trpijo najbolj, in tiste, ki se jim to napoveduje, da bodo za varno prihodnost sprejeti jasni cilji," je dejala. Ključno vprašanje konference je, kako najti sprejemljivo pot naprej iz kompleksnosti reševanja vprašanja podnebnih sprememb, meni Fugueresova.

Konference se je prvi dan udeležilo 20.000 delegatov, okoljskih strokovnjakov, politikov, funkcionarjev in novinarjev iz skoraj 190 držav sveta. Število udeležencev se bo v prihodnjih dneh, predvsem v zadnjih treh, ko bo sledilo ministrsko zasedanje, še povečalo.

Okoljska konferenca v Durbanu