Prebivalci vzhoda Indije se pripravljajo na najhujše. Foto: Reuters
Prebivalci vzhoda Indije se pripravljajo na najhujše. Foto: Reuters
Silovit orkan nad vzhodom Indije

Po napovedi vremenoslovcev bi lahko ciklon Phailin postal najmočnejši vihar v Bengalskem zalivu v zadnjih 14 letih. Ogroženo je območje z 12 milijoni prebivalcev. Dom je moralo zapustiti več kot pol milijona ljudi.

Ko je ciklon dosegel obalo v državi Odiša, so pihali vetrovi s hitrostjo 200 kilometrov na uro. Neurje je ruvalo drevesa in cestne znake. Na nekaterih območjih je prišlo do izpada električnega toka. Indijski mediji poročajo o petih smrtnih primerih, povezanih z neurjem, poroča BBC.

"Ena največjih evakuacij"
"To je ena največjih evakuacij, ki smo jih izpeljali v Indiji," je povedal namestnik direktorja nacionalnega urada za upravljanje nesreč Šašidarja Redja, ki napoveduje, da pričakujejo veliko gmotno škodo, medtem ko se trudijo, da bi preprečili smrtne žrtve. Nekatere ljudi je morala policija prisilno evakuirati. Vojska je v pripravljenosti za reševanje in dostavo pomoči.

Vetrove s hitrostjo do 240 kilometrov na uro spremljajo tudi do 3,4 metra visoki valovi.

Oblasti pričakujejo težave pri oskrbi z električno energijo in motnje na telefonskih zvezah ter poplavljanje železniških tirov.

Najhujše divjanje neurja pričakujejo v jugovzhodni zvezni državi Andra Pradeš. Severno od nje, v sosednji državi Odiša, so se muslimani in hindujci zgrnili v mošeje in templje, kjer molijo, da bi jim vihar prizanesel in ne bi povzročil tragedije, kot so ji bili priča pred 14 leti, ko je v podobnem viharju umrlo 10.000 ljudi.

Bolje pripravljeni kot leta 1999
Leta 1999 so med viharjem vetrovi s hitrostjo do 300 kilometrov na uro pihali kar 30 ur. Oblasti v Odiši so zatrdile, da so tokrat bolje pripravljene in so v trdnih zgradbah zagotovile prostor za pol milijona ljudi.

Nekateri vremenoslovci Phailin primerjajo z orkanom Katrina, ki je razdejal južno obalo ZDA leta 2005 in zahteval 1.800 smrtnih žrtev, medtem ko je gmotna škoda znašala 75 milijard dolarjev.

Silovit orkan nad vzhodom Indije