Prvotni prebivalci ognjeniku pravijo Chi Cag ('Kjer je ogenj'). Foto: EPA
Prvotni prebivalci ognjeniku pravijo Chi Cag ('Kjer je ogenj'). Foto: EPA

Ognjenik leži okoli 40 kilometrov od prestolnice Guatemala City. Nenadoma se je iz njega začelo kaditi, oblak pepela se je dvignil tri kilometre visoko, po njegovem pobočju pa je stekla lava. V bližnjih vaseh je zaradi bobnenja in grmenja popokalo nekaj stekel na oknih. "Zaslišali smo glasen pok, nato pa se je stemnilo in nenadoma je bilo povsod ogromno pepela. Bilo je kot v loncu na pritisk," je dejala domačinka Miriam Carumaco.

"Z njimi moramo živeti"
Po nekaj urah se je dogajanje umirilo, zato predstavniki gvatemalske agencije za izredne razmere Conrad menijo, da nove izselitve ljudi ne bodo potrebne. Predsednik te srednjeameriške države Otto Perez Molina pa je dejal: "To je res velika neprijetnost, a ognjeniki so v naši državi dejstvo, živeti moramo z njimi. Edino, kar lahko storimo, je, da skušamo takšne dogodke preživeti s čim manj prizadetimi."

Letališče v prestolnici so po nekaj urah znova odprli, še vedno pa so zaprte šole in javni uradi.

Štirje ognjeniki
3.760 metrov ognjenik Fuego je predtem zagrozil maja, a brez hujših posledic. Štejejo ga med najdejavnejše ognjenike v Srednji Ameriki. V Gvatemali pa se še spominjajo izbruha ognjenika Pacaya leta 2010, ki je sicer eden izmed štirih dejavnih ognjenikov v tej državi. Prestolnico Guatemala City je takrat prekril s plastjo pepela in zahteval evakuacijo več tisoč ljudi.