Od montažne hiše je ostalo samo še spodnje nadstropje. Foto: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič Foto:
Od montažne hiše je ostalo samo še spodnje nadstropje. Foto: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič Foto:
burja
Veter je odnesel streho številnim prebivalcem Vipavske doline in Notranjske. Foto: MMC RTV SLO

Danes čez dan in zvečer bo valovanje morja močno okrepljeno. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale bodo dosegli višino do štiri metre. Zaradi valovanja lahko morje poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana. V nedeljo se bo valovanje morja začelo umirjati.

Veter je vrtinčil zemljo s polj. Foto: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič
Orkanska burja v Vipavski dolini

Sicer pa je burja, ki ne popušča že 14 dni, ponoči največ škode naredila v Šempasu, Ozeljanu in okolici. V novogoriški občini je poškodovanih več kot 150 stanovanjskih in poslovnih objektov. Svoj dom je morala začasno zapustiti družina iz Šempasa, saj je veter odnesel celotno zgornje nadstropje hiše. Približno 6.000 prebivalcev na severnem Primorskem je bilo občasno brez elektrike.

Če ste v objektiv ujeli divjanje vetra in morja, lahko svoje slike objavite tukaj, ali pa jih pošljete na mmc-uredniki@rtvslo.si

Na Ajševici je težave povzročalo odnašanje zemlje, ki je zasula večji del obcestnih jarkov, v katere je burja prevrnila tudi nekaj avtomobilov. Že okoli polnoči so zato za ves promet zaprli odseka lokalnih cest Selo-Ajševica in Tri hiše-Volčja Draga.

Trenutno moč burje lahko spremljate tukaj.
Na MMC-ju pa lahko spremljate tudi vreme in stanje na cestah.


Na Ajdovskem je odkrilo kar nekaj stanovanjskih hiš, odneslo je streho kulturnega doma v Veliki Žabljah, prizanesla ni niti osnovnima šolama Črniče in Dobravlje.

Poškodovalo je tudi streho in dva stolpa goriškega muzeja v Kromberku, škoda je tudi na podjetju Gostol in bencinskem servisu v Rožni Dolini, v novogoriškem športnem parku pa je podrlo šotor nad teniškim igriščem.
V Ajdovščini spet priklopljeni
Do 12.30 so štabi civilne zaščite tako prejeli že več kot 120 prijav o poškodbah na objektih, tudi število intervencij gasilcev in drugih služb je preseglo število 130, so sporočili s Civilne zaščite Severna Primorska. Številna gospodinjstva so še vedno brez električne energije, a so na terenu vse razpoložljive skupine vzdrževalcev Elektra Primorske, ki so v Ajdovščini že odpravili težave z oskrbo električne energije.
V Športnem parku v Novi Gorici je veter podrl šotor-balon s teniškim igriščem. V Velikih Žabljah je odkrilo streho kulturnega doma ter podrlo električni drog. Na Novogoriškem so zaradi vremenskih razmer na mestni občini aktivirali štab civilne zaščite. Reševalci sicer poročajo, da je bila pretekla noč najpestrejša do zdaj.
Veter ni prizanesel tudi Notranjski
Burja je že ponoči razkrivala strehe tudi na Notranjskem. Na interventni številki 112 so za STA povedali, da je burja danes, od 7. ure zjutraj, poškodovala ostrešja na približno 30 objektih v občinah Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica in Postojna. Dodali so, da pa se razmere v zadnji uri počasi umirjajo.
Burja bo ponehala v ponedeljek zvečer
Po napovedih vremenoslovcev z Agencije Republike Slovenije za okolje bo burja postopoma slabela, saj sunki v soboto ne bodo presegli 100 km/h. Prehodno se bo znova okrepila v drugi polovici noči na nedeljo, ko bo na najbolj izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 110 km/h. Nato bo slabela in do ponedeljka zvečer ponehala.

Še bo zelo mrzlo
V soboto in nedeljo se bo nadaljevalo zelo mrzlo vreme. Sobota bo oblačna, občasno bo snežilo. Temperature se bodo gibale med -10 in -6 stopinjami Celzija. Podobno vreme bo tudi v nedeljo.

Zaradi burje so zaprti nekateri odseki cest na Primorskem, zaradi snega pa je na prelazih Jezersko, Ljubelj in Vršič obvezna uporaba verig.

Spodaj: Video zaledenele Save. Avtor: Uporabnik MMC-jevega Mojega spleta Untamle.

Slike v fotogaleriji: CZ severna Primorska / Ervin Čurlič

Danes čez dan in zvečer bo valovanje morja močno okrepljeno. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale bodo dosegli višino do štiri metre. Zaradi valovanja lahko morje poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana. V nedeljo se bo valovanje morja začelo umirjati.

Orkanska burja v Vipavski dolini