Aktivisti Hollanda pozivajo, naj zapre jedrsko elektrarno Tricastin. Foto: Reuters
Aktivisti Hollanda pozivajo, naj zapre jedrsko elektrarno Tricastin. Foto: Reuters

Več desetim aktivistom je uspelo na območje jedrske elektrarne Tricastin, ki leži približno 200 kilometrov severno od Marseilla, vstopiti okoli 5. ure zjutraj. Na območju elektrarne so izobesili transparente z napisoma "Tricastin: jedrska nesreča" in "Francois Hollande: predsednik katastrofe?", s projektorjem pa so na stavbo prvega reaktorja projicirali še druga sporočila.

Greenpeaceovi aktivisti, ki so bili oblečeni v rdeča oblačila, so sporočili, da je bil njihov namen opozoriti na varnostne pomanjkljivosti v Tricastinu in oblasti znova pozvati k njenemu zaprtju. "S to akcijo Greenpeace poziva predsednika Hollanda, naj zapre jedrsko elektrarno Tricastin, ki je med petimi najnevarnejšimi v Franciji," je povedal predstavnik francoske podružnice Greenpeacea Yannick Rousselet.

Policija aretirala 21 ljudi
Nekaj ur po vstopu je policija aretirala 21 aktivistov, med katerimi so bili francoski, italijanski, romunski in španski državljani. Policija je ob tem pojasnila, da so aretacije potekale precej časa, saj so se nekateri aktivisti priklenili na strukture znotraj kompleksa. Osem aktivistov naj bi še vedno vztrajalo v notranjosti kompleksa.

Francosko notranje ministrstvo je ob tem pojasnilo, da aktivistom ni uspelo priti do najstrožje varovanih in najobčutljivejših predelov kompleksa. "Gre za medijski trik, ki ne predstavlja nobene varnostne grožnje," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva, minister Manuel Valls pa je pozval k preiskavi vdora, ki je znova osvetlil vprašanje varnosti 19 jedrskih elektrarn in 58 reaktorjev v Franciji.

Tricastin naj bi bil ena najnevarnejših jedrskih elektrarn
Člani francoske podružnice okoljevarstvene organizacije, ki nasprotuje jedrski energiji, so v zadnjih letih večkrat uprizorili tovrstne vlome v jedrske elektrarne po državi. S tem želijo izpostaviti tako nevarnost jedrske energije kot varnostne težave v kompleksih. Kot trdijo, je Tricastin ena izmed najnevarnejših elektrarn, ki bi jo bilo treba nemudoma zapreti.