Inovativnemu mlademu kmetu je čestital tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. Foto: BoBo
Inovativnemu mlademu kmetu je čestital tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. Foto: BoBo
Inovativni mladi kmet
Za naziv inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Rok Šiftar iz Polane pri Murski Soboti, Boštjan Kosec iz Malega Brebrovnika pri Ivanjkovcih, Barbara Petrič iz Brezule pri Račah, Damjana Ostanek Heric iz Malih Pec pri Šentvidu pri Stični in Anže Legat iz Hraš pri Lescah. Foto: BoBo
Toni Kukenberger - inovativni mladi kmet

Kukenberger je po podelitvi priznanja v kristalni dvorani predsedniške palače dejal, da je to zanj največje priznanje do zdaj in da za njegovim delom stoji celotna družina. "Če so ideje, ki so perspektivne in so ekonomsko ter smiselno postavljene, jih je treba podpirati. Mene družina zelo podpira, zato je bilo mogoče dosedanje projekte tudi izvesti," je poudaril.

Pojasnil je, da je molzišče nastalo iz potrebe - njihova kmetija namreč stoji sredi vasi, površine za pašo pa so oddaljene več sto metrov. "Možnosti za pašo so dobre, ni pa mogoče krav vsak dan pripeljati v hlev na molžo, zato je bilo treba pripeljati molžo na pašo," je ponazoril.

Prikolica za molžo, ki jo pripeljejo do krav
"Prevozno molzišče je prikolica, ki je pripeta za traktor, ki jo zapeljemo do krav na paši. Tam gredo krave na prikolico, jih pomolzemo, mleko zberemo v sod in ga pripeljemo na hlajenje. Doma molzišče pripravimo na naslednjo molžo, to poteka poleti dvakrat dnevno, vsak dan," je še pojasnil Kukenberger, ki je pripravo sam načrtoval in izdelal.

Kot je dodal, ga že čaka naslednji projekt, to bo sirarna, ki bo omogočila lažje delo in večji obseg pridelave.

"Ko govorimo o kmetu, pomislimo na tradicijo, delavnost"
Izbor je letos potekal že desetič, slovesno prireditev pa je gostil predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači. Ob tem je Pahor poudaril, da je treba razumeti in podpirati mlade na podeželju, še posebej inovativne mlade kmete. Prepričan je, da se v zadnjih letih krepi pomen samooskrbe in ohranjanja slovenske zemlje.

"Ko govorimo o kmetu, pomislimo na tradicijo, delavnost. A prav spodbujanje inovativnosti je izjemnega pomena. Ti kmetje namreč stremijo k novemu, drugačnemu, boljšemu, večjemu," je dejal Pahor. Spomnil je, da imamo Slovenci srečo, da še ne zaznavamo, da bi mladi videli prihodnost zgolj v mestih. "Slovenija je v tem smislu dragulj, ki ga je treba čuvati," je dodal.

Toni Kukenberger - inovativni mladi kmet