Kmetijstvo
Na kmetiji Kreačič v Brežicah so protestno podrli rastlinjake, pod katerimi na slabem hektarju rastejo maline in jagode. Foto: Pixabay
       K naši stojnici sta pristopili inšpektorici in tistih nekaj ur, kolikor sta bili tam, naš zaposleni ni mogel nič prodati. Poleg tega se stranke, ki hodijo mimo, pa tudi drugi prodajalci, sprašujejo, kaj se dogaja pri nas, da imamo toliko pregledov. V istem času so na kmetijo prišli trije drugi inšpektorji, tukaj so bili od 8. do 17. ure. Počutil sem se kot kriminalec.       
 Kmetovalec Bojan Kreačič
Dve inšpektorici sta si kar štiri ure ogledovali stojnico kmetije Kreačič v ljubljanskih Kosezah (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Dodaj v

Zaradi obleganja inšpektorjev protestno podrl rastlinjake

"Počutil sem se kot kriminalec"
25. november 2017 ob 14:47
Brežice - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Kmetovalec Bojan Kreačič je zaradi "nadlegovanja" inšpektorjev v petek protestno podrl rastlinjake. "Ne vem, kako lahko upravičijo vse to maltretiranje," se je vprašal. Na inšpektoratu na drugi strani opozarjajo na nepravilnosti.

Na kmetiji Kreačič v Brežicah so protestno podrli rastlinjake, pod katerimi na slabem hektarju rastejo maline in jagode. Te bi lahko obirali še do božiča in nabrali vsaj še 500 kg sadja za prodajo, a se je lastnik odločil, da bo na ta način opozoril javnost in inšpekcije, da pod nenehnim pritiskom inšpektorjev ni mogoče normalno delati. Lani je imel več kot 30 nadzorov, letos pa se obleganje inšpektorjev nadaljuje.

Prva leta so bili obiski inšpekcij občasni, sproti je plačeval kazni in odpravljal napake, lani pa so se inšpektorji vrstili drug za drugim. "Lani sem imel več kot 30 takih inšpekcijskih pregledov, vsi so bili v redu, se še kar nadaljujejo, se še stopnjujejo, ne vem, kako lahko upravičijo toliko pregledov na naši kmetiji pa vse to maltretiranje, ki ga izvajajo," je pojasnil Kreačič.

"Počutil sem se kot kriminalec"
Zadnji tak je bil prejšnji teden, ko so trije inšpektorji več kot osem ur pregledovali kmetijo, dva pa štiri ure njihovo stojnico na tržnici Koseze, zato jim je po besedah Kreačiča dovolj. "K naši stojnici sta pristopili inšpektorici in tistih nekaj ur, kolikor sta bili tam, naš zaposleni ni mogel nič prodati. Poleg tega se stranke, ki hodijo mimo, pa tudi drugi prodajalci, sprašujejo, kaj se dogaja pri nas, da imamo toliko pregledov. V istem času so na kmetijo prišli trije drugi inšpektorji, tukaj so bili od 8. do 17. ure. Počutil sem se kot kriminalec," je za časopis Dnevnik dejal Kreačič.

"Protestno podiramo zaradi nenehnih pritiskov inšpekcijskih služb, predvsem inšpekcije službe za varno hrano, zaradi posmehovanja inšpektorjev nad našo pridelavo ter zaradi vseh dokazov, ki smo jim jih podali, ampak oni še zmeraj pridejo na teren preverjat ene in iste stvari," je pojasnil, zakaj so podrli rastlinjake.

Ugotovljene nedoslednosti
Čeprav lastnik zanika, da bi preprodajal sadje, in z ugotovitvami zadnjega obiska še ni seznanjen, so z Uprave za varno hrano odgovorili, da so omenjeni nadzor 16. novembra opravili zaradi suma, da gre za dokup pridelkov, ki niso označeni kot dokup, kar je zavajanje potrošnikov.

Pri pregledu kmetije in tržnice so ugotovili tudi več nedoslednosti. Zaradi neizdanega računa pri navideznem nakupu so inšpektorji tako obvestili Finančno upravo RS. Zaradi očitno drugačne sorte in stopnje dozorelosti paradižnika, ki se je prodajala na stojnicah v tržnici na Kosezah, in paradižnika na zalogi pa bo Kreačiča doletel prekrškovni postopek za zavajanje in nezagotavljanje sledljivosti.

S kmetijstvom in podjetništvom se Kreačič ukvarja že pet let in je eden večjih pridelovalcev jagodičevja v Posavju. Prve jagode in maline je zasadil na 20 arih, kmetija pa se je nato uspešno širila in rasla ter zdaj obsega dobrih 10 hektarjev. Na leto pridelajo 15 ton jagod, pet ton malin, tono robidnic, do 800 kilogramov belušev in 600 kilogramov borovnic, pa tudi drugo sadje in zelenjavo.

G. K., Suzana Vahtarić, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
offgrid
# 25.11.2017 ob 18:11
bi rad videl 30 pregledov v Gorenju, Petrolu ali pa Krki.
HOR
# 25.11.2017 ob 19:38
Domačim pridelovalcem je potrebno bolj komplicirati, da marketi lahko tuj pridelek prodajajo,...
zdenja
# 25.11.2017 ob 21:27
V primeru suma, da zavaja potrošnike, je pravilno da ga nadzirajo.
garmond
# 26.11.2017 ob 10:30
Glede na to, kako pomanjkljivo je napisan članek, si jaz ne upam dati kakšnih zaključkov.
cairns
# 26.11.2017 ob 08:55
Zaradi obleganja inšpektorjev protestno podrl rastlinjake

Pravilno.

Ko te birokrati začnejo hebat je ni sile ki bi jim lahko to preprečila.

Uvozniki tujega sadja in zelenjave pa lahko delajo kar hočejo. Naj gredo t.i. inšpektorji 30 X v supermarkete tujih trgovski verig pa bodo dobili odpoved.
povratnik12
# 26.11.2017 ob 06:22
to kar dela Kreačič je splošna praksa. Pridelovalci kupujejo zelenjavo in sadje iz tujine in jo prodajajo za domačo. zavajajo pa potrošnike, da gre za doma pridelano. v njegovem primeru gre za klasično trgovino s sadjem in zelenjavo in tak se ne sme deklarirat kot "doma pridelano"
krivda, da je temu tako, je pa misnistrstvo, ki ga vodi Židan, ki ima neustrezno zakonodajo, ki take kot je Kreačič prav sili v goljufije...
evaevi
# 26.11.2017 ob 09:27
Obupen članek. Začne pompozno o nezaslišanem izživljanju državih služb nad kmetom,
potem pa se izkaže, da je žrtev pošteno plačevala kazni,
HALO?!
Ivo Lola
# 26.11.2017 ob 10:00
Zakaj inšpektorji nikoli ne pridejo k velikim barabam?
johnsmith
# 26.11.2017 ob 09:07
Če je ta članek napisal novinar, je to sramota za novinarstvo. Kje je kakšno poročilo-odločba inšpektorjev??? Če je res goljufal na veliko, ga je potrebno zapreti, ne samo kaznovati.
dare326
# 26.11.2017 ob 09:07
Naj grejo inšpektorji v Soseda, kjer prodajajo paradižnik, ki doma na polici ne zdrži niti dveh dni. Tudi nekateri kmetje so pogoltni in mislijo, da lahko delajo, kar so slišali od drugih. Spet drugi trdijo, da imajo ekološko pridelavo, zelenjava pa raste ob zelo prometni cesti. Inšpektorji so pa taki, kot cela uprava. Preveč jih je in neučinkoviti so.
Bivši uporabnik
# 26.11.2017 ob 10:53
Inšpektorjev pri Jankoviču in pri NLB ni, so pa nekje sredi goše zaradi par jagodk, da nebi bile slučajno na črno prodane. Mogoče pa delajo za konkurenco.
Eska
# 25.11.2017 ob 14:56
Med pridelki ni naveden paradižnik, torej je dokupljen in obisk inšpektorjev upravičen ali je to lapsus?
prizemljen
# 26.11.2017 ob 10:53
garmond

Natančno tako. Tudi pri kaznih, ki jih je pridelovalec - prodajalec menda plačal, ne piše za kakšno kršitev so bile izrečene. Lahko je bilo kaj v zvezi s kvaliteto pridelanega ali poreklom prodajanega (kar meče zelo slabo luč nanj, lahko pa je manjkal gasilni aparat.
Wasabi
# 26.11.2017 ob 09:38
Ta članek je ja čista propaganda. Dajte se malo bolj potruditi, vendarle ste nacionalni portal in vsaj naj bi bili objektivni.
Korošec
# 26.11.2017 ob 12:33
Dobro bi bilo, da bi novinar obiskal obe strani, ne da poroča samo enostransko, sicer smo pa tega na RTV že lahko navajeni, kjer novinarstvo vse bolj tone, ne bi kaj rekel če bi bli privat, pa niso. Počasi čas da se odgovorni zamislijo nad svojimi novinarji.
enix
# 26.11.2017 ob 09:44
dam inšpekciji prav, da nadzira procese v pridelavi hrane in trgovine z njo..

poznam kvazi kmeta v moji bližini, ki vsako leto pokasira ca.80.000 € EU subvenzij, pridelke v glavnem mulči in preorava njive. Počne kar mu je volja, črne gradnje na najbolših zemljiščih, odvozi humosa, motenje posesti sosedov,, storitve nekontroliranega sušenja žit za bližnjo in daljno okolico, brez vsakih dovoljenj, me zanima kdaj bo prišel na vrsto za resnejšo kontrolo dogajanja, če kdaj?
galoper
# 26.11.2017 ob 08:44
Plačal je kazni, inšpektorji so ugotovili nepravilnosti, storilec pa hoče biti svetnik?
ferdo12
# 26.11.2017 ob 06:55
A inšpektorji pa delajo gensko analizo na terenu. A si mogoče solato zmešajo z bučnim oljem in preizkušajo, če je solata domača? Po videzu od zunaj pa mislim, da ne moreš kar obtožit človeka , da ni pridelal sam. Vse to vodi mafija z juga, ki vodi prodajo zelenjave v Sloveniji.Inšpektorji so pa itak vsi podkupljeni od njih.
veza
# 26.11.2017 ob 11:18
Zakaj se ne zapeljejo inšpektorji od LJ do Vrhnike, tam na vsake toliko nekdo prodaja pridelke pod marelo, me zanima, ali imajo papirje?
generacija56
# 26.11.2017 ob 11:56
Katastrofalno slabo sklepan članek.
Tega ne moreš komentirati.
A me zelo zanima zdrava prehrana in mafijski posli, povezani z prodajo pod tem nazivom!
A je to to, kar lahko RTVSLO ponudi?
erny1
# 26.11.2017 ob 12:40
Nekje sem prebral, da naj bi bila njegova konkurenca tesno povezana z taistimi inšpektorji ki ga gnjavijo.
Gepard007
# 26.11.2017 ob 11:39
Največkrat v SLO pošlje inšpektorje konkurenca ali pa kakšen ljubosumni sosed. V primeru, da se izkaže, da je sum nepravilnosti bil neutemeljen bi kazen napisal njim!
Homer.
# 26.11.2017 ob 14:32
Ne bom se postavljal na nobeno stran......
Dejstvo je, da se marsikje goljufa in preprosto preprodaja
Če je to tudi on počel in so ga dobili (pa čeprav morda samo enkrat), je verjetno logično, da ga podrobno nadzorujejo.

Seveda pa je tudi možno, da ga pod....bavajo na birokratskih zadevah, ki nimajo nobene zveze s kvaliteto ali sledljivostjo.
Bormio
# 26.11.2017 ob 12:30
Mladi mož Bojan je velik garač. Zelo mlad se je osamosvojil in se lotil tvegane kmetijske predelave. Dela 16 do 18 ur na dan, se sproti uči (tudi na napakah, kakopak) in razvija, zaposluje tudi nekaj delavk, vstaja ob 4h zjutraj da je lahko zgodaj na ljubljanski tržnici. Zelo naporno življenje, ki ne prinaša veliko dobička. In potem se nekdo spravi nadenj in mu pije kri. Kako mu ne bi prekipelo.
anibidar
# 26.11.2017 ob 10:23
V državi mora narod narediti red, dovolj je te represije!
Mici92
# 26.11.2017 ob 15:02
V Strunjanu ob cesti prodajajo "domače" češnje po 12eur/kg medtem ko te še cvetijo po drevesih !!!

Inšpektorji so PREMALO aktivni !!!
MADERA
# 26.11.2017 ob 14:05
Trideset inšpekcijskih pregledov letno nakazuje na neko nepravilnost, vendar iz članka ni razbrati čigavo!
samogledam
# 27.11.2017 ob 13:26
g.Kreacic je nekajkrat placal kazen zaradi krsitve zakona...in ker ponavlja razvado in nateguje potrosnika in drzavo ima resne probleme z inspektorji. Prav je tako ! Naj mu dihajo za ovratnik vsak dan, da se mozakar preneha delati norca iz vseh.
spleenter
# 26.11.2017 ob 14:14
Problem, vsaj kot ga jaz vidim, je v razmerju časa in učinka inšpekcijskih pregledov. Če so samo pri njemu štiri ure na tržnici kjer prodajajo še drugi. Pa če pridejo k njemu tako pogosto na kmetijo in izkupiček je glede na vložek časa pičel. Pomeni, da je nekaj narobe v inšpektorjih, preveč jih je. Dajte jih nekaj na cesto, tistim, ki pa jih obdržite pa razložite razliko med nadlegovanjem in rednim pregledovanjem.
nonparel
# 26.11.2017 ob 12:47
Pred nedavnim sem gledal neki dokumentarec, ko so ekološki aktivisti ponoči, sicer na svojo roko, pregledali neko špansko eko bio pridelovalnico paradižnika, paprike...
V večji lopi so našli polno kemičnih pripravkov, zunaj pa je bila velika jama polna umazane in smrdeče vode, iz katere je bil napeljan namakalni sistem za namakanje teh povrtnin.
Ta španski pridelovalec je eden večjih v Evropi in zalaga večino trgovski centrov po Evropi, in vse to se prodaja pod oznako bio in eko, z zasoljenimi cenami. Inšpektorje pa verjetno redno zalagajo s podkupninami.
In teh primerov je menda ogromno, ne obstaja nobena prava in učinkovita kontrola nad tem, kaj nam vse prodajajo pod oznako bio ekološka hrana.
Ja, danes je pomembno imeti čim večje dobičke, množiti svoj kapital, tudi na tak izprijen način. Kaj pa zdravje in žepi potrošnikov? Ja, koga še to sploh briga.
Mici92
# 26.11.2017 ob 15:04
IN to počne možakar mesec dni - doma na vrtu ima pa dve drevesi ?!?

Halo...
sik
# 26.11.2017 ob 13:44
Pri nas se vsak ki mu pride inspektir na vrata pocuti kot kriminalec.
Dragi gospod mocno dvomim da so prisli kar na izlet.Vedno je treba obema stranena prisluhniti.
Zivimo v urejeni drzavi in inspektorji po mojem mnenju so se premalo aktivni.
Vongobongo
# 26.11.2017 ob 13:49
No ja iz clanka lih ni vidno kdo je kriv.
Ce je on mutil z poslom, pol je ocitno zgubu zivc , ker mu ne ratuje. Ce pa je inspekcija tista ki muti, pol pa je naredu napako. Ker bi jim loh zivce pojedu na drugacen nacin. Tko pa je unicu vse kar bi ga loh resilo iz prijema inspektorjev.

V glavnem cuden clanek in dejanje kmeta ;)
Otoček
# 26.11.2017 ob 17:53
Hja, modro koverto enkrat na leto... pa bo mir. Tako se to delo v posteni zloveniji.
Roll_bar
# 26.11.2017 ob 17:23
Očitno ni naš!
3athlonetz
# 26.11.2017 ob 15:44
?! Zaželeni bi bili odgovori s strani odgovornih institucij.
luckyss
# 26.11.2017 ob 15:30
Hja, gre za nepoznavanje tržne ekonomije...
V našem okolišu tovrstne inšpektorje povabijo najprej na "malico"kjer ne sme manjkati "borovničk" ter podobnih derivatov za degustacijo, pa tudi nekaj "gajbic vzorcev najboljših pridelkov, ki bodo odšli na "testiranje" ne sme manjkati...seveda je zraven tudi "budjola"..itd..
In začuda..nikoli nimajo problemov..;(
Henrik
# 26.11.2017 ob 12:38
Ne bom sodil o omenjenem gospodu, ker ga ne poznam in ker vem, da naša država z neživljenjskimi predpisi in kontrolami raje duši kot spodbuja zasebno pobudo, poznam pa primer, kjer je kontrola in nadzor več kot upravičen in kjer se vsi čudimo, kako se t.i. ekološke pridelave ne zapre za vse večne čase, še bolj se pa čudimo ljud, ki to kupujejo ... Ekološko ja ... Živina, ko ne strada, ker ne kupijo ali poskrbijo za futer, je škropljeno koruzo in žita, teavniki obdelani z umetnimi gnojili, dosajena trava, smeti (plastika od silažnih bal odvrženi v naravo, odlaganje gradbenih odpadkov po travnikih, kjer se pase živina ...
casar
# 26.11.2017 ob 11:50
Če je kršil predpise bi mu inšpekcija morala takoj prepovedati prodajo, če bi pa s tem nadaljeval pa v zapor, da se bo naučil spoštovati predpise . Saj veliko takih preprodajalcev ima le fiktivno zasajeno zelenjavo in prodaja večje količino blaga kot ga lahko pridela. To se v tujini ne more zgoditi. Saj mu prepovedo opravljati dejavnost za več let in o takih kršitvah ljudje ne razmišljajo. Pa še visoke kazni.

To se dogaja tudi na področju drugih kmetijskih dejavnosti. Zaradi takih potem tisti pošteni proizvajalci trpijo.
frozen pingvin 2
# 27.11.2017 ob 09:46
Jaz poznam kmeta iz okolice Lj, ki ima za hišo njivo z pridelki za domačo uporabi, vse bio, neškropljeno, itd... Na polju ima pa še njive, kjer goji na veliko za prodajo na tržnici, pridelki so škropljeni. Pridelke prodaja kot bio. In ko pride inšpekcija jim seveda kaže njivo, ki jo ima za hišo.
Tao3
# 26.11.2017 ob 18:17
S kmetijstvom in podjetništvom se Kreačič ukvarja že pet let in je eden večjih pridelovalcev jagodičevja v Posavju.

Sadi jagodičevje, prodaja pa paradajz? Da mu niso jagode ponorele. Zapret lopova, če je kupoval drugje robo in jo označeval za svojo. To je goljufija! Človek kupi da bi domačeu kupil on pa nesramno laže v obraz in te okoli prinese. Naj odpre supermarket če bi rad to delal.
Popotnik92
# 26.11.2017 ob 14:33
Kje so inšpektorji, ko se v topli polovici leta po celi državi ob cestah prodaja sadje in zelenjava? Vse brez računa, o kakšni sledljivosti "domačih" pridelkov pa nima sploh smisla razpravljat.

Pa ne, da je ta prodajna veriga v lasti dobro povezanih oseb, ki znajo dobro podmazati prave ljudi, zato se že leta in leta ne zgodi nič?

Nauk zgodbe je isti, kot vedno v tej državi: če se greš kriminal, se pojdi na veliko (mafija prava), ker male ribe hitro polovijo.
enbody
# 26.11.2017 ob 14:25
Zakaj toliko inšpekcijskih pregledov, je jasno, ker je v državni upravi zaposleno preveč ljudi, ki morajo upravičiti svoj obstoj! Potem pa se vladarji hvalijo z nizko stopnjo brezposelnosti.
Ko se enkrat takile nečlovečnjaki spravijo na tebe, te šikanirajo do onemoglosti.
ABADON
# 26.11.2017 ob 13:32
Bormio
A si ti spregledal, da je ta tvoj pridni moz zavajal kupce in prodaja skart robo?
A kupec ne zasluzi, da za svoj denar dobi tisti kar placa?
niss9x
# 26.11.2017 ob 13:30
Izgleda da so inšpekcije novodobno sredstvo za odstranjevanje konkurence.
windmaster
# 26.11.2017 ob 12:03
Nič hudega. Teh 500 kil jagod bodo pripeljali iz Južne Afrike in bo volk sit koza pa cela. Ekološke jagode, danes v jutranji rosi obrane.....
valcek2010
# 27.11.2017 ob 07:42
te male jebejo da veliki lahko kurijo, in prekupčujejo z materialom
Jon
# 26.11.2017 ob 21:50
Slovenske inšpekcijske službe so po mojih izkušnjah največji strokovnjaki za ugotavljanje lastne nepristojnosti. Ko jih rabiš. Ko jih ne rabiš, veliko njih svoje poslanstvo razume izključno inkvizitorsko.
klara76
# 30.11.2017 ob 07:09
Ja...kar naj še dalje zafrkavajo slovenske kmete, pa bomo imeli kmalu res 100% uvoz tuje, "izjemno kvalitetne" hrane pri veletrgovcih....sami sebi pljuvamo v skledo...
judoka
# 27.11.2017 ob 11:17
K naši stojnici sta pristopili inšpektorici in tistih nekaj ur, kolikor sta bili tam, naš zaposleni ni mogel nič prodati.

Ok, recimo da je nadzor potreben, četudi (pre)pogost. Recimo.
Ampak, zakaj morajo inspektorji delovat v "tropih"???? A ne zadostuje ena oseba? Opazam tudi v drugih branžah, da se pojavijo tudi stirje in enostavno zaprejo podjetje za x ur. Kdo krije izpad prihodkov? Zakaj potrebujemo tako maso "nadzornikov"?
Kazalo