V zabojnik lahko občani odvržejo tudi stare prenosne računalnike. Foto: BoBo
V zabojnik lahko občani odvržejo tudi stare prenosne računalnike. Foto: BoBo

Družba ZEOS je skupaj s koprsko komunalo postavila omenjena zbiralnika, s čimer je Koper postal ena prvih občin, kjer so namestili tovrstne zbiralnike. Gre za prvi korak približanja oddaje e-odpadkov in odpadnih baterij končnim uporabnikom.

Gre za pilotni projekt, njegov namen pa je, kot sporočajo iz Komunale Koper, povečati ozaveščenost o okoljskih vprašanjih v zvezi s proizvodnjo in uporabo odpadne električne in elektronske opreme, ravnanjem z njo in njeno obdelavo ter predelavo, vključno s ponovno uporabo in recikliranjem.

Občani lahko odpadno električno in elektronsko opremo sicer še vedno oddajo na zbirnih centrih v Sv. Antonu oziroma Srminu z izpolnjeno dopisnico, na podlagi katere Komunala Koper dvakrat letno brezplačno prevzema kosovne odpadke pri gospodinjstvih ter ob nakupu novega aparata pri trgovcu.

Od tehtnic do tablic in orodja
V zabojnik lahko ljudje oddajo sesalnike, likalnike, opekače, budilke, tehtnice, sušilnike za lase in brivske aparate, tablice, prenosne računalnike, žepne računalnike, telefone in mobilne telefone, manjše radijske sprejemnike, videokamere ter manjše glasbene instrumente, električno orodje, igrače, opremo za prosti čas in šport ter odpadne baterije.