Zaščita narave in živalskih vrst je ena izmed glavnih značilnosti Kostarike. Foto: EPA
Zaščita narave in živalskih vrst je ena izmed glavnih značilnosti Kostarike. Foto: EPA
Kostarika
Minister za okolje je rojakom zaupal spomin na otroštvo, ko ga je pretresel odhod njihove papige. Foto: EPA
Kostarika
Oba državna živalska vrtova bodo zaprli maja prihodnje leto. Izpustili bodo okoli 400 živali. Foto: EPA

"Nič kletk," je bil jasen kostariški minister za okolje Rene Castro in je ob tem pojasnil, da je srednjeameriška država, ki je že dolgo znana po svoji biotski raznolikosti, ubrala novo pot pri zaščiti divjih živali.

Po poročanju CNN-a ima država za prihodnje leto v načrtu zaprtje dveh živalskih vrtov - živalski vrt Simona Bolivarja v prestolnici San Jose in živalski vrt Santa Anna zahodno od glavnega mesta. Prvega bodo spremenili v botanični vrt, drugega pa v park. Živali bodo izpustili v divjino ali pa jih prepeljali v zavetišča.

Castro je ob predstavitvi načrtov za zaprtje živalskih vrtov obudil spomine na otroštvo, ko so imeli doma papigo. "Nekega dne smo jo prinesli na dvorišče, ko je mimo priletela jata divjih ptic, in papiga je odletela z njimi," pripoveduje minister.

"To je naredilo name velik vtis, saj sem bil prepričan, da dobro skrbimo zanjo. Dajali smo ji hrano in naklonjenost ... vse, kar smo kot ljudje mislili, da ima rada. In ko je imela možnost, je odletela," se je spomnil.

Bodo živali zmožne živeti v divjini?
Naravovarstveniki so že dolgo kritizirali živalske vrtove, saj naj bi bili zanemarjeni in z utesnjenimi kletkami, kar pa so predstavniki živalskih vrtov zanikali.

Po besedah veterinarja iz živalskega vrta Simon Bolivar vlada in naravovarstveniki sploh ne vedo, kaj delajo. Sam je prepričan, da živali ne bi smeli izpuščati v divjino ali jih poslati v zavetišče. Randall Arguedas je pojasnil, da ima večina živali trajne poškodbe.

"Tudi če smo jih zdravili, jim te poškodbe preprečujejo, da bi leteli ali dobro videli," je dejal in dodal, da so nekatere živali tudi preprosto izgubile svoje naravni nagon. "Z drugimi besedami, vedno bodo morale živeti v ujetništvu," je bil prepričan.

Živalski vrt Simona Bolivarja se sicer srečuje tudi s pravnimi ovirami, saj so ga pred 20 leti predali v upravljanje ustanovi Fundazzo, ki zdaj trdi, da je lahko živalski vrt odprt do leta 2024, saj je vlada zamudila rok za prekinitev pogodbe.

Odločitev o zaprtju živalskih vrtov je zadnja v nizu ukrepov, ki jih je Kostarika sprejela za zaščito živali. Cirkuse z živalmi je prepovedala že pred več kot desetimi leti, dovoljen pa ni niti športni lov. Od decembra lani prebivalci tudi ne smejo več imeti divjih živalskih vrst za domače ljubljenčke.