Okolje
()

Poudarki

  • Trenutno je prijavljenih 120.935 prostovoljcev
  • "Odvoz odpadkov je velik logističen zalogaj"
  • "Take akcije so korak v pravo smer"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 32 glasov Ocenite to novico!
Janez Matos
Janez Matos je eden izmed pobudnikov akcije Očistimo Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Reka Soča
"Smo ena najbolj vodnatih držav na svetu. Poleg tega imamo nadzor nad povirji večine vodotokov. To bo v prihodnje res velika strateška dobrina. Moramo pa vodne vire ohraniti. Zato se moramo boriti proti brezvestnim ljudem, ki strupe odlagajo v naravo. Ko je vodni vir enkrat uničen, je uničen za vedno," je še opozoril Matos. Foto: BoBo

Dodaj v

Matos: Akcije Očistimo Slovenijo ne bo nikoli več

Pred sobotno akcijo Očistimo Slovenijo
21. marec 2012 ob 09:02,
zadnji poseg: 21. marec 2012 ob 12:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Akcije ne želimo ponavljati, saj to ni potuha za onesnaževalce, ampak javni protest in ozaveščanje proti takemu stanju," je v MMC-jevem klepetu pojasnil ekolog Janez Matos.

V soboto bo potekala že druga množična vseslovenska čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012. Pred 'dnevom D' je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice eden izmed pobudnikov akcije Očistimo Slovenijo Janez Matos, ki je zatrdil, da takšne akcije ne bo nikoli več.

Klepet si lahko v celoti preberete tukaj.

Trenutno prijavljenih 120.935 prostovoljcev
"Smo pa prepričani, da Slovenija potrebuje podobne civilne akcije - na primer čiščenje invazivnih rastlin, pomoč revnim v svojem kraju in podobno. Poskušali se bomo dogovoriti z največjimi prostovoljskimi organizacijami v Sloveniji, da se skupaj dogovorimo in vsako leto vsi podpremo eno dobrodelno akcijo. Ni pomembno, kdo je pobudnik, pomembno je, da se dela," je poudaril.

Trenutno je po njegovih besedah na akcijo prijavljenih 120.935 prostovoljcev. "Posameznik ali društvo se vse še do sobote lahko prijavi na spletni strani www.očistimo.si in takoj prejme povratni mail z informacijami, ki jih potrebuje za udeležbo na akciji. Vabljeni so prav vsi. Tudi za najmlajše in nastarejše smo organizirali zbirna mesta, kjer se bodo čistili le razpršeni odpadki," je pojasnil.

"Odvoz odpadkov je velik logističen zalogaj"
V organizacijo akcije je vključenih okoli 500 do 1.000 ljudi, je dejal Matos in povedal, da ima vsaka občina svoje koordinatorje, ki se dogovarjajo s komunalami, občinami, društvi ...

Matos je zatrdil, da v akciji sodelujejo vsa komunalna podjetja v Sloveniji. Opozoril je, da je odvoz velik logistični zalogaj, zato komunale ne morejo vsega odpeljati že v soboto, se bodo pa potrudile, kolikor bo le mogoče. Vse prostovoljce je zaprosil, naj odpadke ločujejo, saj bodo s tem tudi prihranili stroške komunalam in občinam.

"Približna ocena sredstev, ki smo jih prihranili državi in občinam s prostovoljskim delom pri pobiranju odpadkov in izdelavi prvega vseslovenskega registra divjih odlagališč, pa je okoli 15 milijonov evrov. Komunale in občine so imele seveda tudi stroške s prevozi in z odlaganjem odpadkov, vendar pa so bili stroški čiščenja 7.000 odlagališč zaradi pomoči prostovoljcev veliko veliko manjši, kot če bi to hotele občine oziroma država izpeljati same," je izpostavil.

"Take akcije so korak v pravo smer"
V akciji letos sodeluje 98 odstotkov oz. 206 od 210 slovenskih občin. Matos je na vprašanje uporabnika navedel občine, ki ne sodelujejo v akciji. To so občine Dornava, del občine Šmartno pri Litiji, Žirovnica in Šmartno ob Paki.

"Take akcije ozaveščajo in vračajo moč vsaj za en dan nazaj v roke nas, ljudi. So torej korak v pravo smer. Potrebna pa bo korenita sprememba mišljenja, vrednot. Vse manj ljudi verjame, da nas bo potrošništvo osrečilo, kar me veseli," je med drugim še dejal v klepetu.

Ana Mavsar
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo