Tudi tako se lahko ohladite. Foto: EPA
Tudi tako se lahko ohladite. Foto: EPA
Bohinjsko jezero je bilo sredi julija precej hladno, saj je bila temperatura vode 17 °C. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Marina Portorož
Temperatura slovenskega morja je bila podobna dolgoletnemu povprečju. Foto: MMC RTV SLO
Rumeni alarm zaradi vročine

"Opozarjamo, da bo velika toplotna obremenitev. Ljudje naj pijejo dovolj tekočine, najbolje vode, in se umaknejo v senco," je za Radio Slovenija dejal dežurni vremenoslovec Andrej Pečenko in dodal, da bo dan jasen, ponekod pa lahko zapiha jugozahodni veter. Agencija za okolje je sicer izdala rumeno opozorilo, ki označuje morebitno nevarnost in ljudem svetuje, naj bodo pozorni, za območje celotne države.

V ponedeljek se bodo znova pojavljale plohe in nevihte, napoveduje Pečenko in dodaja: "Na severu bo teh malo manj, na jugu pa malo več." A kakšne hude spremembe v primerjavi z današnjim dnem ne bo: "Temperature bodo že zjutraj precej visoke, od 16 do 21 stopinj. Čez dan pa bo malo manj vroče, od 23 do 28 stopinj." Le v vzhodni Sloveniji lahko termometer tudi v ponedeljek pokaže 30, napoveduje.

V torek in sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. V četrtek in petek nas čaka nekaj jasnine in nekaj oblačnosti, ploh in neviht bo manj. A že konec tedna jih bo spet več, še pravi. Temperature bodo ves teden nad 25, a pod 30 stopinjami. Ob tem poudarja, da bo "še naprej poletno, a ne tako zelo vroče, Bodo pa jutra vseeno precej topla."

Ohladitev v rekah
Možnost za ohladitev ponujajo tudi alpske reke, ki so bile v prvi polovici julija v primerjavi z obdobnim povprečjem hladnejše za 1-2 °C, ostale reke pa za okrog 3-4 °C. Povprečna temperatura vode v večini rek do 15. julija ni presegla 18 °C.

Temperatura vode kopalnih rek je bila 15. julija: Sore pri Suhi, Krke v Podbočju, Kolpe pri Metliki in Reke pri Cerkvenikovem mlinu 16 °C, Vipave v Mirnu je bila zgolj 15 °C, Nadiža je dosegla 18 °C, Savinja pri Medlogu pa 19 °C.

Na nižjo temperaturo vode so vplivali tudi pretoki, ki so bili ta mesec višji kot običajno, saj se večja količina vode počasneje odziva na samo segrevanje.

Tudi obe največji alpski jezeri, Bohinjsko in Blejsko, sta dosegli v prvi polovici julija temperaturo vode nekaj stopinj pod obdobnim povprečjem. Blejsko je za kopanje trenutno prijetnejše, saj je bila 15. julija najvišja dnevna temperatura vode 22 °C, Bohinjsko pa je bilo hladnejše z najvišjo temperaturo tega dne okrog 17 °C.

Temperatura morja je s 25 °C podobna dolgoletnemu povprečju, tako da je morje izmed vseh voda najprimernejše za kopanje.

Voda se bo v naslednjih sončnih dneh ogrela, ob predvidenih padavinah v naslednjem tednu pa spet nekoliko ohladila, vendar ohladitev, tudi zaradi samega letnega časa, najverjetneje ne bo izrazita.

Dobra kakovost rek
Arso ocenjuje, da je kakovost kopalnih voda rek, jezer in morja v Sloveniji dobra in da se celo še izboljšuje. V Sloveniji je 48 kopalnih voda oz. odsekov rek, jezer in morja, ki so namenjeni kopanju.

Največ kopalnih voda je določenih na morju; v celinskih vodah so kopalne vode določene v vodotokih Krke, Kolpe, Soče, Idrijce in Nadiže ter v Blejskem in Bohinjskem jezeru ter Šobčevem bajerju.

Na teh krajih Arso spremlja tudi kakovost vode. Ta je dobra in primerljiva s kakovostjo drugih kopalnih voda v Evropi. V letih 2004-2009 manjši delež kopalnih voda ni ustrezal zahtevam zakonodaje zaradi občasnega kratkotrajnega poslabšanja mikrobiološke kakovosti vode ob intenzivnih padavinah. V obdobju 2010-2012 pa so vse kopalne vode v Sloveniji zadostile minimalnim merilom kopalne direktive oziroma so ustrezale obvezujočim zahtevam.

Rumeni alarm zaradi vročine