Rumeni alarm za večino porečij v zahodni polovici države. Foto: Arso
Rumeni alarm za večino porečij v zahodni polovici države. Foto: Arso
Dež
Do večera bo ponekod padlo še do okoli 20 litrov dežja na kvadratni meter. Foto: EPA
Današnje jutro na Obali je najtoplejše izmerjeno decembrsko jutro. Foto: BoBo
Še več dežja in rekordno visoke temperature

Od polnoči do 14. ure je namreč na Notranjskem in v Brkinih padlo od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, do večera pa bo padlo še do okoli 20 litrov, pravijo na agenciji za okolje in dodajajo, da so zato opozorilno vrednost dosegli pretoki Ljubljanice, Pivke, Ljubije in Reke.

Reka Vipava je pričela poplavljati ob strugi, gladina pa še narašča. Kot opozarjajo na Arsu, bo v prihodnjih urah poplavljala vzdolž struge predvidoma na območjih pogostih poplav. Tudi reka Pivka v srednjem in spodnjem toku še narašča in poplavlja. Pretok reke Reke se medtem umirja, vendar na izpostavljenih mestih še poplavlja v srednjem in spodnjem toku. Ljubljanica pa poplavlja na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav, njen pretok je ustaljen.

Še vedno naraščajo tudi reke na območju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na širšem ljubljanskem območju. Zvečer so na teh območjih še možna razlivanja ob strugah. Poljanska Sora bo v prihodnjih urah dosegla opozorilni pretok, možna pa so tudi razlivanja ob strugi. Zvečer in ponoči lahko v manjšem obsegu poplavi reka Sava v Zasavju, so še zapisali na Arsu.


V torek zjutraj bo ob slovenski obali povišano plimovanje morja, med 5. in 7. uro lahko morje poplavi nižje dele obale. Arso še opozarja na burjo, ki bi lahko pihala s hitrostjo od 70 do 85 kilometrov na uro. "Veter lahko maje drevesa, lomi veje in odnaša kritino s streh. Lahko ovira cestni promet in gibanje. Morje bi lahko bilo močneje vzvalovano," opozarjajo meteorologi.

Brkini: Zaradi neurja narasli hudourniki
Nad Brkini se je sicer že okoli četrte ure zjutraj razdivjalo neurje z močnimi padavinami. Močno so narasli hudourniki, ki so poplavljali stanovanjske hiše in gospodarska poslopja. Dva manjša plazova sta zaprla cesti Ilirska Bistrica-Podgrad in lokalno cesto po dolini potoka Postrva proti Brcam.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica Luka Špilar je dejal, da je bilo neposredno ogroženih sedem objektov. Nekateri med njimi so bili tudi delno zaliti, nekateri le ogroženi in zato zaščiteni s protipoplavnimi vrečami. "Tokrat ni bilo nobenega opozorila, naraščanje hudournikov se je pojavilo nepričakovano," je povedal Špilar. Trenutno na tem območju ni več težav. Središče neurja je bil tokrat pri Podgradu, v Ilirski Bistrici pa je od 4. ure zjutraj padlo 52 litrov dežja.

Izjemno topel prvi decembrski dan
Obala se je sicer zbudila v najtoplejše decembrsko jutro. Temperatura zraka ob morju je bila zjutraj med 17 in 18 stopinjami Celzija, kar je najtoplejše izmerjeno decembrsko jutro v zgodovini meritev. "To je bila po naših uradnih podatkih najvišja temperatura v decembru v zgodnjih jutranjih urah v obdobju meritev, ki so nekako od sredine 20. stoletja naprej," je za Radio Koper dejal Gregor Vertačnik z Agencije RS za okolje (Arso).

Zelo topla je bila tudi jesen. Še posebno november je bil med najtoplejšimi, pravi Vertačnik: "Če dodamo zraven še zelo topel oktober, sicer nekoliko manj izstopajoč in niti ne preveč hladen september, potem lahko sklenemo, da je bila letošnja jesen med najtoplejšimi v zadnjih desetletjih, približno enako topla jesen je bila tudi v letih 2002, 2006 in 2012."

Še več dežja in rekordno visoke temperature