Na Kredarici se je temperatura spustila na skoraj 0 stopinj Celzija. Foto: Arso
Na Kredarici se je temperatura spustila na skoraj 0 stopinj Celzija. Foto: Arso

Hladna fronta, ki je ponoči dosegla Slovenijo, je povzročila precejšen padec temperatur. Na Kredarici je padal dež s snegom, termometer je pokazal le stopinjo nad ničlo. Padavine pa počasi ponehavajo.

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) se bo že v sredo zjasnilo in bo večinoma sončno s temperaturami do 29 stopinj Celzija. Sončno vreme naj bi se še nadaljevalo v četrtek, v petek pa bo čez dan predvidoma nekaj več spremenljive oblačnosti, mogoča bo tudi kakšna ploha ali nevihta. Arso tudi opozarja, da je na Primorskem velika nevarnost požarov v naravi.

Suša pritiska
Zemlja je namreč izsušena, saj je od junija v večjem delu Slovenije padlo manj kot 50 odstotkov dolgoletnih padavin, le na severozahodu države nekoliko več. Kmetijske rastline so še vedno v močnem sušnem stresu, nekoliko je popustil le vročinski stres.

Ponekod so se mali pretoki rek približali do zdaj najnižjim izmerjenim pretokom v avgustu. Zelo male vodnatosti rek, podobno kot avgusta leta 2012, so na rekah s povirji v zgornjem Posočju, na nekaterih rekah s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, v porečju Savinje, v Pomurju in Podravju. Vodnatost rek se bo v prihodnjih dneh ob nadaljevanju suhega vremena še naprej počasi zmanjševala.

Tropske noči v Mariboru
Letos poleti je bilo v Ljubljani do 9. avgusta 29 vročih dni, ko je bilo vsaj 30 stopinj Celzija. Kar sedem zaporednih dni, od 2. do 8. avgusta, pa je najvišja dnevna temperatura po podatkih Arsa presegla 35 stopinj Celzija.

V Mariboru je bil med zadnjim vročinskim valom dosežen rekord zaporednih tropskih noči, ko se najnižja temperatura zraka ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Tako je bilo kar šest zaporednih noči, med 4. in 9. avgustom. Prejšnji rekord je bil iz leta 2006, ko so našteli pet zaporednih tropskih noči.