Nekaj sonca bo po napovedi vremenoslovcev posijalo šele konec tedna. Foto: BoBo
Nekaj sonca bo po napovedi vremenoslovcev posijalo šele konec tedna. Foto: BoBo
Plaz
ozorni naj bodo predvsem prebivalci s hišami ob in pod pobočji in tisti, ki živijo na območjih, kjer so se zemeljski plazovi že pojavljali, opozarjajo geologi. Foto: MMC RTV SLO/Slovenska kronika
Plaz hiše več ne ogroža

Dan bo oblačen s pogostimi padavinami, ki bodo močnejše predvsem v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji, so sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje. Naraščanje reke Krke, ki je v sredo že poplavljala v spodnjem toku in na območju pogostih poplav, se bo dopoldne umirilo, a bodo reke znova začele naraščati v noči na petek. Pri tem je razlivanje rek verjetno predvsem v vzhodnem delu države, še sporoča Arso.
Pozor, nevarnost plazov
Opozorilo je izdal tudi Geološki zavod Slovenije, saj bo verjetnost zemeljskih plazov na vzhodu, severovzhodu in v vzhodnem delu osrednjega dela države zaradi močnih padavin močno povečana. Manj verjetno, a ne izključeno je proženje plazov v severozahodnem delu države.

Prebivalci v ogroženih delih Slovenije in tam, kjer so se plazovi že pojavljali, naj bodo pozorni na dogajanje v tleh nad in pod objekti, ki stojijo pod pobočji ali ob njih.
Plaz pri Otočcu sanirajo
V Štravberku pri Otočcu v novomeški občini, kjer je močno deževje v sredo sprožilo večji zemeljski plaz, ki se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, že sanirajo posledice. Stanovalci živijo pri bližnjih sorodnikih, danes pa so jih obiskali tudi predstavniki območnega Rdečega križa.

Poveljnik regijske Civilne zaščite (CZ) za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše je povedal, da plaz še ni stabilen, vendarle pa se počasi umirja. Ustrezne službe skrbijo za njegovo odvodnjavanje, nadzor nad stanjem pa je prevzela CZ Mestne občine Novo mesto.

Njen poveljnik Fikret Fejzić je dejal, da so plaz z vgradnjo odvodnih cevi že začeli sanirati, družino, ki začasno biva pri starših v soseščini, pa so danes obiskali predstavniki novomeškega Rdečega križa ter ji pripeljali nekaj hrane in oblačil.

Oblačen petek
Dan bo nekoliko hladnejši, saj se bodo dnevne temperature gibale med 12 in 18 stopinjami Celzija. Ob morju bo temperatura narasla do 20 stopinj Celzija.

Oblačno bo tudi v petek, ko bodo občasno še krajevne padavine. Več dežja bo padlo v vzhodnem delu Slovenije. Vremenoslovci za soboto in nedeljo napovedujejo obdobja sončnega vremena, ki pa ga bodo prekinjale krajevne plohe.

Plaz hiše več ne ogroža