Zaradi obilnih padavin narasla voda ponekod ogroža stanovanjske objekte, zalila pa je tudi cesto pri Dvoru pri Polhovem Gradcu. Foto: BoBo
Zaradi obilnih padavin narasla voda ponekod ogroža stanovanjske objekte, zalila pa je tudi cesto pri Dvoru pri Polhovem Gradcu. Foto: BoBo
V neurju jo je najslabše odnesel Polhov Gradec
Vremenske nevšečnosti

Voda je v naselju Polhov Gradec zalila več objektov. Gasilci se zaradi pretrganih cestnih povezav in podrtih mostov niso mogli prebiti do vseh zaselkov.

Regionalna cesta Dobrova-Polhov Gradec je bila zaradi poplavljenega cestišča zaprta med Dolenjo vasjo in Logom. Zaradi sprožitve plazov na Črnem Vrhu in Smolniku so bile ogrožene 4 stanovanjske hiše. Občinska civilna zaščita je zagotovila gradbeno mehanizacijo in je na terenu skupaj z gasilci.

Makadamskih cest ni več
Poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Franc Koprivc pravi, da se je sprožilo okoli 50 plazov, uničenih je med 30 in 50 kilometrov cest, makadamskih praktično ni več. Odneslo je štiri mostove, tako da je do ene družine onemogočen dostop. Samo sanacija cest bo trajala vsaj do konca tedna.

Z družino na kmetiji, ki je zaradi poškodovanja cestne infrastrukture ostala dostopna, so sicer prišli v stik, a bodo verjetno potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko prišli do njih.

Najhuje je bilo na Gorenjskem
Meteorna voda je zalivala tudi objekte v številnih drugih občinah, zlasti na Gorenjskem - na Blejski Dobravi, Jesenicah, v Dolenji vasi, Železnikih, Žireh in v naselju Puštal. V občini Medvode so gasilci prečrpavali vodo v dveh hišah v naselju Hraše in Smledniku.

Stanovanjske hiše je zalilo še v Žejah pri Komendi, Zapogah, Vodicah, Podgozdu, Žužemberku ter Središču ob Dravi. V občini Metlika je zalilo prostore stanovanjske hiše v Gorenji Lokvici in kletne prostore stanovanjske hiše v Zemlju.

V Grosupljem je ob Grosupeljščici in na Adamičevi ulici voda poplavila cesto ter ogroža dve stanovanjski hiši in tri bloke.

V Sadinji vasi pri Sostrem je okoli pol štirih zjutraj strela udarila v transformatorsko postajo, požar pa so pogasili gasilci ljubljanske gasilske brigade.

Težave tudi v občini Prevalje
Močno deževje je popoldne zajelo tudi občino Prevalje. V naselju Leše so meteorne vode zalile kletne prostore 12 stanovanjskih hiš, hudourniki pa so sprožili več manjših in en večji plaz, so zapisali na spletni strani uprave za zaščito in reševanje. Gasilci so iz kletnih prostorov črpali vodo, čistili odtočne kanale, preusmerjali vodotoke, čistili cestišča in čistili plazove. V Nicini je hudournik zalil kletne prostore stanovanjske hiše, gasilci so vodo izčrpali in delno očistili strugo hudournika, navaja uprava za zaščito in reševanje.

Po poročanju TV Slovenija sta to in nedeljsko neurje v občini Prevalje povzročili za vsaj 300.000 evrov škode.


V neurju jo je najslabše odnesel Polhov Gradec
Vremenske nevšečnosti